У Харкові виявили сказ: куди звертатися за допомогою

У місті Харків можна отримати антирабічну допомогу за декількома адресами

У перший день листопада саме у місті Харків зареєстровано випадок сказу у безпритульної собаки (останній раз реєструвався в  середині 2021 року). Діагноз підтверджено Харківським філіалом "Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи".

Від безпритульної собаки, яку було відловлено працівниками КП "Центр поводження з тваринами" у Роганському житловому масиві (вул. Зубарєва) постраждало 2 особи, яких направлено на антирабічне лікування. Епідрозслідування випадку триває. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Також, на території Харківської області випадки сказу реєструвались у таких містах: Лозова (у Лозівському районі епізоотія сказу триває з минулого року), Ізюм та Чугуїв.

Всього станом на 02.11.2023 зареєстровано 63 випадки сказу тварин:  у 32 котів, 18 собак,  8  лисиць, 3 бичків, 1 кози і 1 куниці.  Від ушкоджень, нанесених скаженими тваринами, постраждали 85 людей.

Медики нагадують, що з метою захисту від цієї особливо небезпечної хвороби треба щороку щеплювати домашніх тварин (в першу чергу собак), уникати спілкування з незнайомими та дикими тваринами.

У разі отримання пошкодження від тварин (укуси, подряпини, ослинення), необхідно негайно звернутися до лікаря-рабіолога або травматолога для проведення антирабічного лікування.

Обласний антирабічний центр, який розташований у КНП ХОР "Обласна клінічна травматологічна лікарня" (м. Харків, Салтівське шосе, 266-В), травматологічні пункти Харкова та  районів області   забезпечені антирабічною вакциною.

У м. Харків антирабічна допомога надається у спеціалізованих травмпунктах, які знаходяться за адресами:

КНП "Міська лікарня № 26" ХМР, вул.23-го Серпня, 23 А;

КНП "Міська багатопрофільна лікарня №18" ХМР, вул. Краснодарська, 104;

КНП "Міська клінічна лікарня №25" ХМР, пр. Олександрівський, 122;

КНП "Міська клінічна багатопрофільна лікарня №17" ХМР (також обслуговує дітей), пр. Героїв Харкова, 195;

КНП "Міська лікарня № 3" ХМР, пр. Ново-Баварський, 90.

У районах області лікарі-рабіологи  приймають постраждалих у центральних лікарнях, первинну допомогу можна отримати в кожному лікувальному закладі.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Харків’ян та мешканців області попереджають про небезпеку

Харківський регіональний центр з гідрометеорології опублікував попередження про небезпечні метеорологічні явища по Харківщині на 4 листопада, інформують "Коментарі. Харків".

Вдень 4 листопада по області та місту очікується південно-західний вітер, пориви 15-20 м/с. (I рівень небезпечності, жовтий).



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися