У Харкові проведуть перевірки на вулицях: що на контролі та кому загрожують штрафи

Кожне дерево обов'язково має бути промарковане

У Харкові та області скоро в продажу з'являться новорічні дерева. І в Держекоінспекції в Харківській області повідомили про початок проведення особливих заходів, пишуть “Коментарі. Харків".

В інспекції зазначили, що за офіційною статистикою, кожного року до новорічних свят в Україні вирубують майже мільйони молодих саджанців сосни та ялини,  ще сотні тисяч дерев варварським чином лишаються верхівок, які зовні схожі на молоді деревця.

З метою посилення державного контролю за охороною лісів від незаконних рубок зелених насаджень, а також, дотримання вимог природоохоронного законодавства при заготівлі та реалізації хвойних насаджень Державна екологічна інспекція у Харківській області в передноворічний період щорічно проводить операцію “Новорічна ялинка”. Під час цієї операції проводяться рейдові виїзди з метою здійснення контролю за перевезенням, заготівлею та реалізацією хвойних насаджень.

Заходи з виявлення правопорушників проводитимуться в місцях продажу “новорічних” дерев. Підприємці, які здійснюють транспортування і продаж такої продукції повинні мати при собі: 

  • накладну з лісництва,

  • товаротранспортну накладну,

  • сертифікат радіаційного обстеження дерев, 

  • дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою. 

А на зрізі кожного дерева повинен бути електронний чіп зі штрих-кодом лісового господарства, де її виростили.

В інспекції наголосили, що згідно з чинним законодавством, відповідальність за незаконну порубку, пошкодження, перевезення й зберігання незаконно зрубаної лісової продукції тягне за собою накладення штрафу.

Також законодавством передбачено відповідальність і за порушення порядку придбання та збуту об'єктів рослинного світу. Розмір штрафу коливається від 510 до 1700 грн. Також можлива конфіскація товару. 

“Для того, щоб купити ялинку і не стати порушником, варто пам'ятати, що кожне дерево обов'язково має бути промарковане”, - йдеться у повідомленні інспекції.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, скільки коштуватимуть новорічні ялинки у Харківській області. 




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися