Пенсіонер у Харкові здавав росіянам українських військових та льотчиків: оголошено вирок

До 15 років увʼязнення засуджено харківʼянина, який передав фсб рф дані про українських захисників, співробітників СБУ та військових льотчиків

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Харківської обласної прокуратури суд визнав винним 60-річного чоловіка у  державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Прокурори довели, що наприкінці минулого року харків’янин, який працював охоронцем паркувального майданчика, налагодив контакт через месенджер "Telegram" з оперативним співробітником фсб рф у московській області, який з жовтня 2022 року входить до складу тимчасової оперативної групи російської спецслужби у бєлгородській області. Від росіянина чоловік отримав завдання для проведення підривної діяльності проти України, на що погодився.

З метою дотримання вимог конспірації та унеможливлення виявлення силами безпеки України фактів взаємодії харківʼянина із представником рф, ними були вироблені та узгоджені заходи безпеки, які полягали у використанні для спілкування виключно додатку "Telegram", періодичному видаленні листування, періодичній зміні облікових записів, з яких ведеться спілкування, використанні умовних фраз та позначень тощо.

Чоловік стежив у Харкові за українськими захисниками: намагався встановити місця їх дислокації та проживання, а також маршрути пересування військової техніки. Він збирав інформацію про командирів спецпідрозділів ЗСУ, співробітників Служби безпеки України та військових льотчиків. Передачу розвідданих харківʼянин супроводжував медіафайлами з прив’язкою до місцевості.

Крім того, агент надавав російському куратору інформацію про об’єкти критичної оборонної промисловості у Харкові для подальших ракетних ударів.

У березні цього року правоохоронці викрили зрадника, йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

У судовому засіданні чоловік пояснив, що народився і виріс в СРСР, і не вважає, що скоїв злочин. Він також додав, що не може ділити на частини "свою велику батьківщину СРСР". Своє майбутнє засуджений хоче повʼязати з країною, в якій не буде війни, при цьому для нього не має значення, чи буде це Україна чи рф.

Обвинувальний вирок винесла колегія суддів Комінтернівський районний суд м. Харкова. Йому призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі триває строк на апеляційне оскарження.

Досудове розслідування проводив СВ Управління СБУ в Харківській області. Оперативний супровід — Департамент контррозвідки СБУ.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Де зараз проходить "сіра зона" на Харківщині та скільки зміг захопити ворог

На Куп'янському напрямку армія РФ продовжує штурмові дії поблизу Синьківки та Петропавлівки. У випадку захоплення Синьківки росіяни зможуть блокувати Куп'янськ та Купянськ-Вузловий. Про це Суспільному розказав керівник Харківської обладміністрації Олег Синєгубов 13 грудня, інформують "Коментарі. Харків".

У Харківській області продовжує вирувати снігова та "крижана" погода. Дорожники працюють у  посиленому режимі роботи, аби не допустити ускладнень у русі транспорту автошляхами області. Особливу увагу буде приділено магістралям із високою інтенсивністю руху, транспортним розв’язкам та небезпечним ділянкам. На мережі доріг державного значення в Харківській області покриття буде оброблятися протиожеледними матеріалами, щоб запобігти утворенню ожеледиці.

Куди телефонувати у разі виникнення проблем на дорогах чи зі світлом, де знайти майданчики для відстоювання транспорту – читайте за посиланням.



Людмила

30 грудня 2023, 16:59

Я вважаю, що нелюди - це наші співвітчизники, які стають "наводчиками" для росіян. Чомусь преса не розголошує їх імена та приховує обличчя. Це неправильно! Їх покарання - не строк увязнення, а ганьба від сусідів знайомих рідних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися