У Харкові під видом надання грошової допомоги діяли шахраї

«Для отримання грошової допомоги перейдіть за посиланням»: судитимуть організовану групу шахраїв, які заробляли на фішингу

Харківською обласною прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох чоловіків за фактом шахрайства, вчиненого шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, у тому числі організованою групою, повторно (ч. ч. 3, 4 ст. 190 КК України в редакції, чинній до 11.08.2023). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

За даними слідства, четверо молодиків наживались на довірливих громадянах. До протиправної діяльності причетні троє 20-річних чоловіків та хлопець віком 18 років.

Встановлено, що план незаконного збагачення молодики розробили у грудні 2022 року. Шахраї налаштували таргетовану рекламу в соцмережах на аудиторію, зацікавлену в отриманні грошової допомоги у вигляді виплат від держави, благодійних фондів тощо. У рекламному оголошенні пропонувалось перейти за посиланням для оформлення виплат на сайт, візуально схожий на сторінку державного порталу. Однак насправді цей "сайт-перехідник" був створений шахраями.

На ньому зловмисники розміщували фішингове посилання, перейшовши за яким потерпілі опинялися на шахрайському сайті, який імітував вже онлайн-банкінг. Довірливі громадяни вводили реквізити банківської картки, які запитував сайт, і в подальшому ці дані ставали доступними для шахраїв.

Потім кошти з банківських карток своїх жертв зловмисники "виводили" на підконтрольні рахунки.

Слідством встановлено 13 епізодів злочинної діяльності обвинувачених. Загальна сума матеріальної шкоди, завданої потерпілим, складає понад 100 тис. гривень.

Обвинувальний акт розглядатимуть у Харківському районному суді Харківської області.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Росіяни знову випустили по Харкову ракети С-300 з Білгорода: що відомо

Учора ввечері, близько 22:30, російські військові запустили декілька ракет по Харкову. Вибухи у Харкові підтвердили очільник ОВА Олег Синєгубов та мер Ігор Терехов. Синєгубов закликав не покидати укриттів до відбою повітряної тривоги.

Пізніше начальник Харківського гарнізону Сергій Мельник повідомив, що російські військові завдали ударів по Харкову з району Бєлгорода РФ, попередньо, із ЗРК С-300.

Деталі розповів вже Олег Синєгубов: "Окупанти завдали 2 удари по Харкову, попередньо - ракетами С-300. На цю хвилину – без постраждалих. Є інформація про пошкодження цивільної нежитлової інфраструктури в центральній частині міста. Служби продовжують огляд місць ударів".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися