До Харкова приїхали генпрокурор України та представниця Міжнародного кримінального суду

Харківщину відвідали генпрокурор України та представниця Міжнародного кримінального суду

Генеральний прокурор Андрій Костін і керівниця розслідуваннями міжнародних злочинів, вчинених в Україні, від Міжнародного кримінального суду Бренда Голліс відвідали Харківщину, аби оглянути місця російських атак на цивільну інфраструктуру. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ХОВА.

Також у Харкові генпрокурор провів нараду за участі начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, мера Харкова Ігоря Терехова, керівництва прокуратури, обласних управлінь Нацполіції України, СБУ, ДСНС та Харківського гарнізону.

Як зазначив Андрій Костін, з 23 грудня російські війська здійснили 29 ракетних обстрілів Харкова та 4 атаки безпілотними літальними апаратами. Внаслідок цього загинуло 5 осіб, 99 поранено, зокрема, 8 неповнолітніх.

Генпрокурор відзначив самовіддану та згуртовану роботу органів місцевого самоврядування, рятувальників, військових та харків’ян з ліквідації наслідків ворожих атак.

"Загалом в Харківській області розслідується понад 21 тисяча воєнних злочинів, з яких майже 15 тисяч пов’язані з нападами на цивільні об’єкти, здебільшого житлові будинки. Решта – вбивства, незаконне позбавлення волі, катування тощо. Ми тісно співпрацюємо з Міжнародним кримінальним судом щодо розслідування фактів вбивств цивільного населення, катувань, позбавлення волі, сексуального насильства, обстрілів критичної цивільної інфраструктури", – сказав Андрій Костін.

Олег Синєгубов наголосив, що внаслідок обстрілів 2 січня у медзакладах Харківщини залишаються 16 постраждалих. Один з пацієнтів перебуває у важкому стані.

"Ворог змінює тактику обстрілів Харківщини. За останні дні він застосував керовані авіабомби та Іскандер-М. Зокрема, Харків вперше мав удари балістичною, гіперзвуковою ракетою Іскандер-М. Окупант хаотично обстрілює цивільну інфраструктуру, аби залякати населення", – підкреслив начальник ХОВА.

Окрім того, Андрій Костін і Бренда Голліс відвідали село Гроза, де 5 жовтня 2023 року внаслідок удару ракетою "Іскандер" по кафе загинули 59 людей.

"Слідство вже встановило нелюдів, які навели ворожі війська на ціль. Працюємо над ідентифікацією виконавців та російських офіцерів, які віддали цей злочинний наказ. Ми не зупиняємося на шляху до відновлення справедливості. Вдячний усім, хто підтримує нас у цьому", – додав генпрокурор.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Їли сніг та пили воду з бліндажу: на Харківщині російське командування кинуло штурмовиків

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський опублікував відео допиту військовополоненого – командира відділення 350 мотострілкового полку з Санкт-Петербурга. Він розповідає, що до нього прийшли з повісткою додому та мобілізували, після чого він потрапив у Харківську область.

"Нам казали, що будемо на кордоні стояти, охороняти склади та мости. А потім відправили штурмувати Синьківку. Не було ні їжі, ні води, ні БК. Командування перестало виходити на зв'язок", – зазначив російський військовий. ЗСУ запропонували залишитися живим і він здався в полон.

Повне відео – за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися