Омбудсмен вимагає знайти і покарати винних у циганському погромі в Харківській області

Правозахисники вважають, що в Україні люди відчувають свою безкарність, коли вдаються до насильства на ґрунті ненависті

До харківських поліціянтів звернулася міжнародна правозахисна організація Freedom House із закликом притягнути до відповідальності тих, хто загрожує насильством на ґрунті ненависті, зокрема - нападників на громаду ромів в селищі Андріївка (Балаклійський район). Про це сказано в повідомленні на сайті організації.

"Останні нападу на мирних шанувальників і шанувальниць прав ЛГБТ і на ромів служать важливим нагадуванням, що державні органи, які несуть відповідальність за попередження та належне реагування на такі випадки, повинні серйозно ставитися до погроз насильством на ґрунті ненависті", - прокоментував ситуацію директор українського представництва організації Метью Шааф.

Він упевнений, що напади були попри присутність поліції, яка не готова реагувати на швидку ескалацію. І говорить про те, що ті, хто вдається до насильства, відчувають свою безкарність. Шааф закликав привести у відповідність міжнародним стандартам законодавство України в частині запобігання та реагування на насильство на ґрунті ненависті.

Днем раніше свою глибоку стурбованість з приводу циганського погрому висловила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова. Вона звернулася до правоохоронців із закликом врахувати мотиви ненависті при кваліфікації правопорушення тих, хто атакував громаду.

Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, жителі села Андріївка Балаклійського району Харківської області вимагали виселення циган. Медіа передає, що 29 серпня будинок, де живуть роми, закидали камінням і яйцями. На місце події приїхала поліція. Відомо, що сьогодні понад 500 осіб вийшли на мітинг. Люди вимагали від влади виселення з села циган від поліції - стежити за порядком. Після мітингу його учасники вирушили до будинку, де живуть цигани, і хотіли увірватися у двір. Люди скандували: "Їдьте!". На шляху людям стало підрозділ поліції. У вікна будинку кинули яйця і каміння. Одне з вікон розбили



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися