Ставка на адмінресурс: Зеленський змінив голів п'яти районів Харківщини на 179-му виборчому окрузі

На 179-му окрузі незабаром мають відбутися проміжні вибори до Верховної Ради

Сьогодні, 28 лютого, президент України Володимир Зеленський підписав п'ять указів про призначення голів п'яти районних державних адміністрацій, що входять в 179-й виборчий округ Харківської області. Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Так, новим головою Кегичівської РДА став Джамал Стеценко, Зачепилівської РДА – Олена Петренко, Красноградської РДА – Олександр Кидаш, Лозівської РДА – Андрій Засєєв, Сахновщинської РДА – Максим Карплюк.

Примітно, що саме на 179-му окрузі незабаром мають відбутися проміжні вибори у Верховну Раду. Одним з кандидатів від округу є депутат Харківської обласної ради Юлія Світлична.

У той же час ці вибори повинні стати серйозною перевіркою потенціалу рейтингів партії "Слуга народу" і особисто Володимира Зеленського. Інтереси провладної політичної сили на 179-му окрузі представлятиме Вікторія Алексейчук.

Різка зміна глав п'яти районів може свідчити про серйозну заклопотаність президентської команди результатами виборів. Адже Юлія Світлична, згідно з даними опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг", є беззаперечним лідером виборчих перегонів. На окрузі її готові підтримати більше ніж 5 разів більше виборців (62,3%), ніж Алексейчук від "Слуги народу" (12,5%).

Такий стан речей наводить на думку, що центральна влада має намір максимально задіяти адмінресурс задля перемоги свого кандидата на окрузі, що й стане головним завданням новопризначених керівників райдержадміністрацій.

На цьому тлі варто відзначити нещодавню заяву Комітету виборців України, який висловив стурбованість змінами у складі окружної виборчої комісії на 179-му окрузі. У КВУ зазначили, що 24 лютого було прийнято Постанову ЦВК №57" Про зміни у складі окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України на проміжних виборах народного депутата України 15 березня 2020 року в одномандатному виборчому окрузі № 179", яким було замінено половину членів комісії та її голови. Зокрема, достроково були припинені повноваження голови та члена комісії від політичної партії "Слуга Народу", а також замінили чотирьох членів комісії, включених до складу ОВК за поданням голови ЦВК.

Це, на думку КВУ, може говорити про можливі зловживання в роботі ОВК.

Звертає на себе увагу і той факт, що конкуренти Світличної активно використовують технології чорного піару і нечесні методи виборчої кампанії. Йдеться, зокрема, про реєстрацію на виборах по 179-му окрузі кандидата по імені Яни Світличної, яку в КВУ вважають кандидатом-клоном Юлії Світличної.

У свою чергу, спостерігачі "ОПОРИ" виявили на окрузі листівки і газети, мета яких – очорнення репутації кандидата Юлії Світличної шляхом подачі фейкової інформації. За даним фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 157 КК України "Перешкоджання здійсненню виборчих прав, вчинене групою осіб, що вплинуло на результати вибори або голосування".

Раніше портал "Коментарі. Харків" повідомляв, що на думку Ігоря Райнина, до конфлікту на ринку "Барабашово" призвела некомпетентність і безвідповідальність глави Харківської ОДА Олексія Кучера.



Джерело: comments.ua
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися