«Пам'ятник нерукотворний» демонтували комунальники: куди дінуть Пушкіна? (ФОТО)

Подальшу долю пам'ятника російському письменнику вирішуватимуть харків'яни після Перемоги України.

Комунальники таки демонтували бюст Пушкіну в центрі Харкова. Мабуть, було ухвалено рішення, що убезпечити його від "вандалів" мішками із піском недостатньо.

У Харківській міській раді опублікували відео демонтажу та повідомили, що подальшу долю пам'ятника російському письменнику вирішуватимуть самі харків'яни, але лише після перемоги України у війні з Росією.

"Цей пам’ятник, а, можливо й інші, мають бути збережені, а їхню подальшу долю демократичним шляхом, але вже у мирний час, вирішуватимуть саме харків’яни.", – написали у міськраді.

-M9BSn4jsFzyKabkG1QZmWX5f.jpg

Нагадаємо, що сьогодні у Харкові місцеві жителі спостерігали дивну картину: постамент із бюстом Пушкіну за допомогою спеціалізованої техніки закривали мішками з піском. Від когось чи від чого намагаються врятувати пам'ятник російському поетові, відповіли у Харківській міськраді.

Фото у соцмережах викликало обурення городян. Багато хто пропонував прибрати пам'ятник, пов'язаний з Росією. Можливо, саме тому його вирішили убезпечити від самоврядності та дочекатися офіційних висновків відповідних органів.

У міськраді зазначили, що пам'ятник Олександру Пушкіну у Харкові має статус національного значення, і питання його перенесення має вирішувати Кабінет Міністрів України. Таку відповідь на звернення громадськості надали у Харківській обласній військовій адміністрації.

Постамент закривали, керуючись рекомендаціями Інституту національної пам'яті, оприлюдненими 1 листопада 2022 року. Там сказано: "За умови, коли цілісне переміщення технічно неможливе, слід закрити ці об'єкти тимчасовими конструкціями для подальшого вирішення питання, щоб уникнути актів вандалізму".

Нагадаємо, раніше активіст та громадський діяч, засновник проекту "Декомунізація. Україна" Вадим Поздняков звертався до Харківської обласної військової адміністрації з пропозицією перенесення бюста Пушкіну в один із міських музеїв. На що у ОВА відповіли, що не можуть цього зробити.

Директор Департаменту культури та туризму Харківської ОВА Едуард Павленко у відповіді зазначив, що вказана пам'ятка О. С. Пушкіну є пам'яткою монументального мистецтва національного значення, яке забороняється зносити, змінювати, замінювати, переміщати (переносити) на інші місця. Принаймні це не в компетенції обласної влади. У відповіді йдеться, що вносити пропозиції до Кабінету Міністрів України щодо будь-якого перенесення пам'ятника національного значення належить до повноважень Міністерства культури та інформаційної політики України.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися