Харківські міжнародні рейтинги купляють за гроші - чому та скільки коштують

Цьогорічні договори обійшлися місту найдешевше за останні п'ять років

Харківська міська рада офіційно замовляє міжнародні рейтинги та платить за це гроші. Інформацію про це повідомили у  DepoХарків з посиланням на сайт державних закупівель Prozorro.

Близько 1 мільйону 411 тисячі гривень Міськрада платитиме міжнародним рейтинговим агентствам, аби ті привели перевірку та оновили статус Харкова у міжнародних кредитних рейтингів.

Договори заключені з двома міжнародними рейтинговими агентствами: Fitch Ratings Ltd та Moody’s Deutschland GmbH. Перше агентство за свої послуги отримає 627 тисяч гривень, друге - 784 тисячі гривень.

"Коментарі" повідомляють, що раніше, у січні цього року подібний договір було укладено і з рейтинговим агентством України IBI-Рейтинг, яке мало оновити та присвоїти Харкову кредитний рейтинг за національною шкалою. Українське агентство отримало за свої послуги майже 50 тисяч гривень.

Про те, що за кредитні рейтинги місто платить кошти, відомо давно. На Prozorro є відомості про такі самі договори, які укладав Харків з Moody’s та Fitch щорічно протягом мінімум 5 років.

Варто зазначити, що цьогорічна вартість договорів - є чи не найменшою. За останні 5 років найдорожче за оновлення кредитних рейтингів місто заплатило у 2018 році - тоді загальна вартість обох договорів з Moody’s та Fitch вартувала майже 2 мільйони гривень.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, що за даними рейтингового агентства Fitch, Харків наразі має рейтинг так званої"спекулятивної" категорії "B+". Це означає, що місто має значні кредитні ризики, але водночас має й обмежену "подушку безпеки". Прогноз агентства щодо Харкова був зроблений відносно кредитоспроможності в іноземній та державній валюті. За обома показниками місто змінило свій колишній статус у рейтингу зі "стабільний" на "позитивний".




Джерело: Prozorro, Depo
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися