Проблема паркування у Харкові: коли можуть евакуювати автомобіль

Паркування у дворах багатоквартирних будинків стало великою проблемою для водіїв та комунальників Харкова.

Безпекова ситуація у Харкові все ще не налагодилася – час від часу місто та мирні мешканці піддаються ворожим обстрілам з боку російського Бєлгорода. Проте багато людей з початку повномасштабного вторгнення повернулося у Харків, також у місті знайшли свій дім багато вимушених переселенців. У лютому 2023 мер Харкова Ігор Терехов повідомляв, що у місті проживає близько 1 млн 100 тисяч людей, а значить, що стає більше і автівок, які ніде паркувати.

Комунальне підприємство "Комплекс з вивозу побутових відходів" постійно повідомляє про випадки неправильного паркування автомобілів на прибудинкових територіях, а саме поблизу сміттєвих контейнерів, що заважає вивозу побутових відходів та проїзду комунальної техніки.

Журналіст сайту "Коментарі. Харків" звернулася до експертів за коментарями: як діяти у такій ситуації водіям та комунальникам, а також – як можливо вирішити цю проблему?

Депутат Харківської міської ради Габріел Михайлов зазначає, що проблема паркування у першу чергу пов’язана з архітектурною спадщиною минулих часів, коли при будівництві житлових кварталів не планувалося, що буде така велика кількість автомобілів, яка є зараз.

"Безумовно, коли ми плануємо реконструкцію двору багатоповерхових будинків, то ми збільшуємо кількість місць для паркування. І при відновленні кварталів, що постраждали від обстрілів, також будуть запроектовані паркувальні місця. Як це спроектувати, щоб були і дитячі майданчики, і місця для розміщення автівок – вирішуватимуть також на громадських обговореннях. Такі питання мають вирішуватися індивідуально для зручності місцевих мешканців", – зауважив депутат міськради.

Габріел Михайлов також наголосив, що автомобілі тих водіїв, які заважають роботі комунальної техніки, закордоном одразу евакуюють, а не обмежуються лише штрафом. Тому роботу харківської поліції у цьому напрямку також має бути посилено.

Адвокат Євген Грішин наголошує на тому, що у дворах більшість водіїв навіть не знають, де можна припаркувати машину, тому що немає відповідних знаків та позначок. Це також має позначати поліція.

"Найголовніше – це попереджувальні знаки. Якщо при порушенні правил парковки водії це продовжують робити вдруге і втретє, навіть після штрафів, то потрібно тоді вже забирати авто на штрафний майданчик, тоді водії будуть відповідальніше ставитися до цієї проблеми", – зазначає експерт.

Євген Гришин зазначає, що вже в новозбудованих житлових кварталах ця проблема врегульована – є виділені місця для паркування авто, підземні паркінги, також відокремлено місця для викиду побутових відходів, що зручно для мешканців та комунальників. Тому в інших житлових масивах також варто брати за приклад таке розміщення.

"Якщо невірно припарковано автомобіль, то у законодавстві передбачено право поліцейського його евакуювати. Складається протокол, повідомляється людині про правопорушення. У нас в Україні така практика є, але дуже мало", – говорить юрист.

Стаття 265.4 Кодексу про адміністративні правопорушення містить розширений перелік, у яких випадках можуть евакуювати автівку, в тому числі і при неправильному паркуванні. Це займе у водія значно більше часу та грошей, ніж просто сплатити штраф. У суму входить сам штраф за порушення ПДР, оплата послуг штрафмайданчика та послуг за перевезення авто на штрафмайданчик. Отже, зручніше вивчити правила дорожнього руху, щоб зекономити сили, час та гроші.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися