Шопінг за рахунок бюджету: на що витрачала кошти харківська поліклініка

В одній з поліклінік Харкова купували футболки та кросівки по 5-6 тисяч гривень.

До компанії “сумнівних витрат” бюджетниками в різних регіонах України (наприклад, закупівля барабанів у київські укриття чи проведення семінарів з проєктів NFT) можна сміливо додавати закупівлі харківської поліклініки № 24. Адже придбання футболок по 5000 гривень за штуку або пари кросівок за 6000 гривень – це справжня розкіш під час війни. Розслідування стосовно закупівель у медзакладі міста провів Харківський антикорупційний центр, повідомляють "Коментарі. Харків".

29 червня Харківська міська поліклініка №24 уклала договір щодо придбання чотирьох футболок на 21 000 гривень з ФОП Клименко Артем Вікторович. Цей ФОП варто запам’ятати, бо поліклініка з ним укладає переважну більшість дивних закупівель. За всю історію “відносин” поліклініка № 24 заплатила підприємцю Артему Клименко понад десять мільйонів гривень за 578 контрактами.

тендери у Харкові

Крім цієї медустанови, ФОП Клименко більше майже ні з ким не укладає договорів за Prozorro. Важливий нюанс: угоди підписують без проведення торгів, тобто поліклініка сама обирає цього підприємця та погоджується на його ціни.

Три футболки Polo розміру XXL та одна футболка розміру XL, кожна по 5184 грн. Загальна сума договору, здавалось би, невелика, але вартість кожної закупленої речі для міської поліклініки вражає.

Ціна чоловічої футболки Polo в Інтернеті коливається від 400 до 2000 грн.  Але поліклініка в декілька разів перевищила вартість дорогих футболок. У травні поліклініка у того ж ФОПа придбала дві футболки Polo XXL взагалі по 6276 грн. Так що червнева закупівля одягу пройшла з економією. А ось футболка Polo S і у травні була відносно “дешевою”, усього якихось 5184 бюджетні гривні. Хоча у вересні 2022-го поліклініка здійснила “найдешевшу” закупівлю, придбавши одну фірмову футболку Puma XL лише за 3680 грн.

У квітні 2023 року поліклініка придбала у Клименка дві пари жіночих кросівок (37 та 39 розмірів) по 6430 грн. за пару. На офіційному сайті Adidas в Україні можна придбати жіночі кросівки за 1000-3000 грн. Цікаво, якого бренду кросівки закупила харківська поліклініка?

У той же час є підозра, що на чоловіках в поліклініці економлять: порівнюючи закупки, можна дійти такого висновку, адже для них у листопаді 2022 року придбали дві пари взуття (42 та 46 розмірів) всього по 5480 грн. за пару.

Хоча можна знайти і “дешеві” закупки жіночого взуття: у серпні 2022 року поліклініка придбала 5 пар жіночих кросівок 38, 39, 40, 41, 43 розмірів по 4 480 грн. за пару.

Окрім елітного одягу, у поліклініці полюбляють купляти вартісні рослини.

Наприклад, 10 червня 2022 року медики купили 2,2 квадратних метри зеленого моху за майже п’ятдесят тисяч гривень. При тому, що 1 кв.м. скандинавського моху ягелю можна без проблем придбати за 4 000 грн.  На фоні цього не виглядає дивною купівля квітки у вазоні за 18 850 грн. у іншого підприємця, ФОП Зубар Всеволод Владиславович.

Поліклініка не змогла обійтись без двох “тещиних язиків” і купила дві живі квітки різної висоти: Сансевьеру Laurentii d27/h105 по 3900 грн. за штуку та Сансевьеру Laurentii d14/h50 за 1600 грн.

ХАЦ поспілкувався з контактною особою поліклініки № 24 Іваном Плякою. Він підтвердив такі ціни на одяг. За його словами, це спеціалізований одяг, зроблений на замовлення.

“Це спеціальні кросівки купляли, для лікарів. Футболки також для лікарів, їх замовляли”, – відзначив Пляка.

Щодо вартості квітки пояснення представника медустанови було таким: у вартість була закладена ціна горщика.

Не виключено, що лікарям поліклініки дійсно потрібен спеціальний одяг, але медична установа переплачує й на інших закупівлях.

Зазначимо, що після публікації розслідування ХАЦ, директора харківської поліклініки №24 Максима Бабака відсторонили від посади та призначили службове розслідування. Про це ХАЦу повідомив речник міської ради Юрій Сідоренко з посиланням на Харківського міського голову.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися