У Харкові знову виявили дивні тендери: тепер переплачують на ремонтах у школах

Ремонт шкільних укриттів у Харкові: роутер за 41 000, коштовна плитка та переплати на будматеріалах

Харківський міський голова Ігор Терехов доручив провести фінансовий аудит усіх закупівель, які здійснюють або планують здійснити найближчим часом комунальні підприємства і департаменти міськради.

Терехов повідомив, що після проведеної перевірки усі необовʼязкові тендери будуть скасовані, а гроші будуть перерозподілені на відбудову зруйнованого росією житла, інфраструктури або передані на потреби військовим. Окрім необов’язкових закупівель, часто-густо трапляються тендери на корисні речі з суттєвими переплатами з міського бюджету.

Створення укриттів у школах – вкрай необхідна ініціатива, але за умови адекватності цін. І з цим у Харкові є проблеми. Харківський антикорупційний центр провів аналіз тендерів закладів освіти Харкова, інформують "Коментарі. Харків".

Варто відзначити, що ціни на одні й ті самі будівельні матеріали та вироби у двох сусідніх районах можуть відрізнятись в рази.

Ось приклад: під час переобладнання підвалів в укриття обов’язково проводяться роботи з влаштування вентиляції. Повітропроводи постійно фігурують у кошторисах.

І ось виходить, що повітропроводи для ліцею № 152 та школи № 87 купують по 2000 гривень за квадратний метр, а для ліцею № 127 – по 980 гривень за квадратний метр, а у 13-й школі – по 1200 гривень за кв.м.

В інтернеті ціни стартують  від 500 гривень за квадратний метр.

За завищеними цінами школи Харкова купують цементно-піщану суміш, автоматичні вимикачі, радіатори, канальні вентилятори, керамогранітну плитку та будівельні суміші Ceresit.

Ще один приклад з кошторису  ліцею №127: придбання одного роутеру Mesh за 41 500 гривень.

Варто зазначити, що в українських магазинах роутер за таку ціну взагалі не вдалось знайти. Mesh-системи коштують у середньому вдесятеро дешевше. Наприклад, Mesh-системи, яка підтримує одночасне підключення до 254 пристроїв, коштує 5 тисяч гривень.

І можливо, це могла бути помилка, якби не ціна за кабель – 120 гривень за метр проводу для підключення до Інтернету. Це в 10 разів вища ціна за ринкову. Навіть у кошторисі для ремонту Ізюмської міської ради, де є десятки позицій з переплатами, такий кабель коштує 15 гривень за метр.

Ось приклад: бухта такого кабелю (305 м) продається за 4290 гривень, або 14 гривень за метр. А не 120 гривень, як прописав підрядник.

"Перераховувати завищення у кошторисах на ремонт укриттів у харківських школах можна безкінечно, адже це  сотні позицій, а суми переплат можуть сягати сотні тисяч гривень.

Безперечно, на безпеці дітей економити не можна, але під час війни в рази завищувати кошториси – умисний злочин. Грошей, які переплатять на ремонті цих чотирьох укриттів, могло б вистачити на п’яте. Але його не відремонтують через брак коштів", – зазначають у ХАЦ.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися