Активісти закликають СБУ перевірити депутатів, які блокують перейменування на Харківщині

Служба безпеки України має звернути увагу на депутатів, які виступають проти перейменування міста Первомайський у Харківській області – активіст.

Питання із перейменуванням міста Первомайський на Харківщині, голосування за яким вже двічі "провалювали" депутати місцевої ради, необхідно "вирішувати більш грубим способом". Таку думку в інтерв’ю "Думці" висловив керівник громадської організації "Деколонізація. Україна", громадський активіст Вадим Поздняков, інформують "Коментарі. Харків".

"Я думаю, треба викликати обласному управлінню СБУ на профілактичні бесіди тих депутатів, які не хочуть перейменувати місто Первомайський. Уже другий раз голосування завалили. Це вже треба вирішувати іншим, більш грубим способом, на мою думку, і не сильно церемонитися. Це в компетенції міської ради зараз, бо не вистачає голосів. Але голосів може вистачити, якщо з ними добре попрацювати", — сказав він.

Поздняков додав, що в області залишається ще "дуже багато об’єктів на пам’ятниках Другої світової війни".

"Тут є ордени із зображенням Кремля, серпів і молотів, якісь різні крінжові написи про радянську вітчизну, Сталіна, Леніна. Дуже багато. Пару разів на тиждень мені друзі надсилають якісь фото з цими пам’ятниками. Нещодавно хлопці їздили по Харківській області, була стела із зображенням Леніна десь під Сахновщиною. Її зняли, але як вона збереглася? І по області дуже багато таких дрібних моментів", — сказав активіст.

Нагадаємо, вперше про кампанію з перейменування первомайський мер Микола Бакшеєв повідомив 13 січня. 23 січня у Первомайському розпочався перший тур голосування за нову назву. Було запропоновано 15 варіантів.

25 квітня топонімічна комісія з урахуванням результатів голосування визначилася з новою назвою для міста – Добродар. На сесію міської ради винесли проєкт рішення "Про затвердження клопотання до Харківської обласної ради щодо внесення подання до Верховної Ради України про перейменування міста Первомайський Харківської області".

27 квітня депутати Первомайської міськради не підтримали звернення до Верховної Ради України з клопотанням надати місту нову назву.

30 червня стало відомо, що первомайці знову голосуватимуть за нову назву для міста.

24 липня топонімічна комісія підбила підсумки голосування. Мешканці міста вдруге висловили підтримку назві Добродар.

27 липня депутати Первомайської міської ради вдруге "провалили" голосування за перейменування міста в Добродар. Тоді міський голова заявив, що мерії доведеться звертатися до Харківської обласної ради для подальшого ухвалення рішення з перейменування

На перейменуванні Первомайського наполягає також Національна комісія зі стандартів державної мови.

Пізніше Первомайський міський голова Микола Бакшеєв повідомив, що Закон про деколонізацію, що набрав чинності, дає змогу перейменувати місто навіть без згоди більшості депутатів місцевої мерії, але рішення все ж спробують ухвалити коаліційно.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Обстріл Харківщини на 21 серпня: окупанти штурмують населений пункт

Протягом минулої доби на фронті відбулось понад 25 бойових зіткнень.

На Слобожанському напрямку противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів, це, зокрема, Варварівка, Бударки, Землянки та Комісарове  Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару західніше Миколаївки. Вів безуспішні наступальні дії в районі Синьківки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти: Тополі, Масютівка, Куп’янськ, Кислівка, Берестове Харківської області.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися