Найсмачніший продукт сезону: топ-5 рецептів з гарбуза

Як приготувати смачні та не дуже складні страви з гарбуза

Хелловін — одне з найпопулярніших свят в США, Канаді, Великій Британії та Ірландії. Воно не є державним, але дуже поширене серед населення. Саме у цей день прийнято перевдягатися в різноманітні костюми, які символізують "нечисту силу", та ходити по сусідам зі словами "Trick or treat" ("Цукерки або смерть"). В Україні до святкування Хеловіну теж щорічно долучаються все більше людей саме через яскравість образів та через бажання прикрасити найочікуваніший овоч сезону – гарбуз.

Гарбуз має своє місце в українській культурі та раніше був символом відмови дівчини якомусь з хлопців, який не подобається. Про гарбуз писали багато українських письменників, а зараз цього помаранчевого красеня можна побачити ледь не на кожному городі, бо смачно.

Отже, топ-5 рецептів з гарбуза до вашого осіннього столу:

1. Гарбузові оладки. (4 порції по 240 Ккал)

Продукти (на 4 порції)

Гарбуз очищений – 500 г

Борошно – 150 г

Цукор – 2 ст. ложки (можна більше)

Сіль – 1 щіпка

Розпушувач – 1,5 чайних ложки

Яйця – 1 шт.

Олія - 50 мл

Як приготувати оладки з гарбуза:

Гарбуз нарізати шматочками по 2,5-3 см і відварити в окропі (15-20 хвилин). Відкинути на друшляк.

Коли гарбуз трохи охолоне, пюрувати його у блендері.

Викласти гарбузове пюре в миску, додати борошно з розпушувачем, яйце, цукор та сіль. Замісити однорідне тісто, за консистенцією – як густа сметана.

Розігріти в сковороді олію і викласти тісто ложкою. Смажити гарбузові оладки на помірному вогні з двох сторін до рум'яності (приблизно по 3-5 хвилин з кожного боку).

Готові оладки викласти на тарілку. Можна викладати оладки на паперові рушники, якщо вважаєте, що на них багато олії. Смачно подавати гарбузові оладки з рідким медом або сиропом із варення.

Рецепти з гарбуза

2. Гарбузовий крем-суп із сухариками

Продукти (на 5 порцій)

Гарбуз – 1,3 кг (в очищеному вигляді – 1 кг)

Цибуля ріпчаста - 200 г

Морква – 150 г

Вершки 10-15% - 300 мл

Олія - 15-30 мл (1-2 ст. ложки)

Сіль за смаком

Перець чорний мелений - за смаком

Петрушка свіжа – 10 г

*

Для сухариків:

Хліб білий – 200 г

Трави прованські сушені - 1 ч. ложка

Часник - 2 зубчики

Олія - 30 мл (2 ст. ложки)

Гарбуз очищаємо та нарізаємо кубиками. Моркву та цибулю очищаємо. Моркву натираємо на середній тертці, цибулю нарізаємо кубиками.

У каструлі розігріваємо олію і обсмажуємо цибулю близько 5 хвилин, до м'якості та легкої золотистості.

До цибулі додаємо моркву. Обсмажуємо цибулю з морквою ще 4-5 хвилин до м'якості моркви.

Потім до каструлі додаємо гарбуз.

Заливаємо гарбуз із морквою та цибулею 600-650 мл води.

Накриваємо каструлю кришкою і варимо на невеликому вогні близько 20 хвилин до м'якості.

Коли овочі будуть готові, рідину (овочевий відвар), що залишилася, зливаємо в інший посуд.

Відварені овочі (гарбуз, морква та цибуля) подрібнюємо блендером. Для того щоб овочі краще подрібнилися, можна додати частину вершків. Вливаємо вершки, що залишилися, і блендером доводимо до однорідності.

Потім додаємо необхідну кількість овочевого відвару, що залишився, доводячи суп до бажаної консистенції. Я додала 200 мл відвару. Після цього всипаємо сіль та чорний мелений перець.

Ставимо каструлю на вогонь і прогріваємо суп до 70-80 градусів. Після цього прибираємо з вогню.

З скибочок хліба зрізаємо скоринки, м'якуш нарізаємо кубиками. У сковороді розігріваємо олію. Часник очищаємо, кожен зубчик роздавлюємо ножем і обсмажуємо близько 1 хвилини до легкого кремового відтінку. Після цього часник прибираємо зі сковороди.

У сковороду з ароматним маслом відправляємо кубики хліба та посипаємо прованськими травами.

Обсмажуємо сухарики на невеликому вогні, помішуючи, 3-5 хвилин|мінути|, до золотистості.

Гарбузовий крем-суп розливаємо по порційним тарілкам, посипаємо сухариками, прикрашаємо петрушкою та подаємо.

рецепти з гарбуза

3. Гарбузово-сирна запіканка

Продукти (на 8 порцій)

Гарбуз - 500 г

Сир - 400 г

Крупа манна – 4 ст. ложки

Молоко – 0,5-1 склянка

Яйця – 3 шт.

Сметана – 3 ст. ложки

Олія вершкове - 100 г

Цукор - 0,5 склянки

Ванільний цукор - 15-20 г

або ванілін - на кінчику ножа

Сіль – 0,25 ч. ложки

Як приготувати запіканку з гарбузом?

Підігрійте молоко до кімнатної температури. Манку замочіть у 0,5 склянки молока на 30-40 хвилин. Гарбуз очистіть від шкірки і наріжте кубиками розміром 1 см.

Залийте гарбуз водою так, щоб вода ледве покривала кубики гарбуза. Доведіть до кипіння. Гарбуз тушкуйте до готовності (20-25 хвилин) під кришкою при мінімальному кипінні. Потім злийте воду.

Сир пропустіть через м'ясорубку або протріть через сито. Тушкований гарбуз розімніть у пюре. Увімкніть духовку для розігріву.

Яйця розітріть із цукром. Додайте в яйця з цукром гарбуз та манку з молоком. Перемішайте.

Потім додайте сир, сметану і знову перемішайте. Розтопіть вершкове масло. Додайте в гарбузово-сирну масу розтоплену олію (залишіть 1-2 ч. ложки для змащування форми), ваніль і сіль. Добре все перемішайте. Маса по густоті повинна нагадувати сметану, якщо вийде густіше - підлийте ще трохи молока.

Змастіть форму вершковим маслом, що залишилося. Викладіть гарбузово-сирну масу у форму.

Випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці до рум'яності приблизно 45 хвилин. Сирно-гарбузова запіканка готова.

рецепти з гарбуза

4. Смажений гарбуз із часником (2 порції по 200 Ккал)

З гарбуза можна приготувати не тільки звичну кашу або начинку для пирога, але й таку пікантну страву, як смажений гарбуз із часником та зеленню. До переваг рецепту гарбуза з часником відноситься не тільки чудовий смак страви, але і простота приготування.

Продукти (на 2 порції)

Гарбуз - 0,5 кг

Борошно - 2 ст. ложки

Зелень петрушки – 0,25 пучка

Часник - 1-2 зубки

Сіль - 1-2 щіпки

Перець чорний мелений - 1-2 щіпки

Олія - 2-3 ст. ложки

Сметана (або майонез) для подачі (за бажанням) – за смаком

Як приготувати гарбуз з часником?

Гарбуз вимити, очистити від шкірки, нарізати невеликими скибочками, завширшки близько 7 см. Нарізаний скибочками гарбуз посолити, поперчити до смаку. Потім кожну скибочку обваляти в муці.

На сковороді розігріти олію. Викласти підготовлені скибочки гарбуза на сковороду і на середньому вогні обсмажити з двох боків, добре підрум'янивши. Спочатку обсмажувати з одного боку близько 2 хвилин, а потім акуратно перевернути і обсмажувати з іншого боку ще приблизно 1 хвилину.

Включити духовку, розігріти до 180 градусів.

Усі обсмажені скибочки гарбуза скласти на сковороду (придатну для духовки). Потім сковороду з гарбузом поставити в гарячу духовку до готовності гарбуза (приблизно на 15 хвилин).

Часник очистити і потовкти. Зелень петрушки порубати. Змішати рубану зелень із товченим часником.

Викласти гарячий гарбуз смажений порційно на тарілки, посипати часником із зеленню. (Можна при бажанні прикрасити смажений гарбуз листям зеленого салату.) Окремо подати до гарбуза смаженого з часником сметану або майонез.

рецепти з гарбуза

5. Печений гарбуз солодкий – 6 порцій

Приготовлений за цим рецептом гарбуз, печений з цукром, - це десерт не гірший від печених яблук і не менш корисний.

Продукти (на 6 порцій)

Гарбуз - 1-1,5 кг

Цукор – 5-6 ст. ложок

Олія вершкове - 3-4 ст. ложки

Молоко або вершки для подачі - 1 склянка

Як приготувати солодкий печений гарбуз у духовці:

Увімкнути духовку.

Гарбуз вимити, розрізати навпіл і видалити насіння. Підготовлений гарбуз, не очищаючи від шкірки, розрізати на 4-6 шматків.

Укласти шматки гарбуза на сухий пергаментний лист або деко. Поставити в розігріту духовку (200 градусів) на 15-25 хвилин.

Масло нарізати кубиками, розміром приблизно 2х2 см. Розтопити масло на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Щоб розтопити масло на водяній бані, потрібно поставити каструлю з водою на великий вогонь, зверху на каструлю помістити миску з вершковим маслом і дочекатися закипання води. (Води в каструлі має бути стільки, щоб миска торкалася поверхні води.) Потім, періодично помішуючи, повністю розтопити масло. Це триватиме приблизно 15 хвилин.

Набагато швидше можна розтопити масло в мікрохвильовій печі: помістити подрібнене масло в скляну миску, накрити паперовим рушником і відправити в мікрохвильову піч на 10 секунд при максимальній потужності.

Потім вийняти лист, полити гарбуз розтопленим (краще гарячим) вершковим маслом, посипати цукром і, зменшивши температуру духовки до 180 градусів, довести до готовності. Солодкий гарбуз у духовці запікається близько години.

Якщо поверхня гарбуза почне підсмажуватися, можна прикрити її фольгою або пергаментним папером, змоченим холодною водою.

Печений гарбуз солодкий подається гарячим або холодним.

Гарячий печений гарбуз можна полити холодним молоком, густими вершками або домашньою сметаною з цукром. Холодний солодкий гарбуз поливається вершками, змішаними з сиропом від варення з айви або яблук.

Смачного!

Рецепти з гарбуза



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися