Допомагав ухилянтам та ховався у підвалі – у Харківській області затримали начальника РТЦК та голову ВЛК

Поліцейські Харківщини викрили злочинну схему ухилення від мобілізації

Чоловіки призовного віку незаконно отримували посвідчення військовозобов’язаного з відміткою про непридатність і безперешкодно перетинали Державний кордон України. Вартість послуги становила до 8 тисяч доларів США. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Поліції Харківської області.

Для організації злочинної схеми начальник районного ТЦК змовився з головою військово-лікарської комісії та іншими особами. “Клієнтам” надавали документ про проходження ВЛК без їх фактичної присутності.

Зловмисники за допомогою третіх осіб підшукували чоловіків, які бажають уникнути мобілізації та призову на військову службу або оформити документи для виїзду військовозобов’язаних громадян за кордон. Вартість послуги становила до 8000 доларів США.

Зазвичай спочатку посередник отримував від клієнта до 6 тисяч доларів США, які розподілялися між учасниками схеми. При передачі готових документів ухилянт передавав решту суми, яка також розподілялася між посередниками, членами військово-лікарської комісії та керівництвом ТЦК.

На підставі зібраних доказів 54-річному полковнику оголошено про підозру за ч. 2, ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Голові військово-лікарської комісії оголошено про підозру за ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України.

Задокументували злочин слідчі слідчого управління ГУНП в Харківській області спільно з оперативними працівниками СБУ під процесуальним керівництвом Харківської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону.

Начальник Слідчого управління ГУ НП в Харківській області Сергій Болвінов повідомив, що начальник РТЦК і сам намагався утекти від правоохоронців.

"Довго переховуватися полковнику в підвалі ТЦК не вдалося. Ми знайшли його під час обшуку приміщення ТЦК. Там він ховався разом із рюкзаком, в якому зберігав "дублікати" печаток. Експертиза показала, що саме їх використовували на документах, які йшли "на продаж".

Вручати підозру начальнику центру комплектування довелося вже в лікарні - тепер він знаходиться в стаціонарі, каже, що йому погано з серцем", – зазначив головний слідчий області.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Ракетний удар по терміналу "Нової пошти" під Харковом – хто отримає компенсацію від компанії

Виплати призначать кожній родині працівників "Нової пошти", які загинули внаслідок російського ракетного удару по терміналу під Харковом. Про це Суспільне Харків розповів начальник термінала пошти Максим Колесник, інформують "Коментарі. Харків".

Він каже, в одного із загиблих залишилася дитина, яка до повноліття отримуватиме від компанії кошти.

"Нова пошта" надає 60 тисяч гривень родинам загиблих. Також 10 тисяч гривень щомісяця отримає родина, у якої є дитина, це на одну дитину, та грант на 12,5 тисяч доларів, якщо вона захоче навчатися у будь-якому виші світу", — говорить Колесник.

За його словами, грошами допомагають і пораненим працівникам. "Ми повністю оплачуємо їхнє лікування, допомагаємо родинам, з ними працюють наші психологи", — додав Максим Колесник.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися