У Харкові колектив унікального науково-дослідного інституту звернувся до Зеленського через борги із зарплати

Через борги із зарплати робітники державного науково-дослідного інституту в Харкові звернулися до президента Зеленського

У харківському державному науково-дослідному інституті "Укренергомережпроект" накопичилися борги із зарплати. Про це з посиланням на відкрите звернення представника ініціативної групи колективу та колишніх працівників державного науково-дослідного інституту "Укренергомережпроект" Максима Чумаченка пише Depo.Харків.
Сьогодні інститут "Укренергомережпроект" - єдина державна установа у сфері проектування магістральних та міждержавних електричних мереж. Його внесено до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави у науковій та електроенергетичній діяльності.
Проте останні кілька років фінансове становище інституту погіршилося. "В умовах дводенного робочого тижня Інститут у 2016 році закінчив виконання робіт за договорами, що були укладені в кінці 2015. Реалізація виконаної продукції та поточні фінансові показники, незначні обсяги робіт та повна відсутність робіт державного замовлення (дохідна та витратна частини) дали можливість гідно, без боргів, проіснувати Інституту до грудня 2017 року. Самостійно вийти з такої кризи без допомоги Держави не вбачалось можливим", - наголосив Чумаченко.
Однак із 2018 року на підприємстві почали накопичуватися борги. Звернення до Міністерства енергетики та вугільної промисловості з проханням вжити заходів залишилися без відповіді.
"Обсяги робіт за державним замовленням надали б змогу Інституту залишитись в галузі діючим та прибутковим підприємством, створили б сприятливі умови для завершення організаційних заходів із ліквідації Київської філії, подальшої реорганізації філії в м. Дніпро та подальшого визначення статусу майна, яке за відсутністю обсягів робіт та іншої потреби лише накопичує заборгованість перед бюджетами різних рівнів на його утримання та складає понад 1,2 млн грн на даний час", - йдеться в документі
Чумаченко також зауважив, що у 2018 році директором інституту був призначений Валерій Щабельський, який не є фахівцем-енергетиком і розробником. "Люди стали звільнятися з інституту. В судах розглядали позови про виплату заборгованості по зарплаті. Всі позовні вимоги із виплати заробітної плати задовольняли і передавали в виконавчу службу. На сьогодні тільки за зарплатою відкрито понад 60 виконавчих проваджень. Працівники, що роками, десятиріччями на власному досвіді обслуговували стратегічну галузь, залишились без гарантованих заробітних плат та підтвердженого пенсійного страхування через систематичну несплату відрахувань та податків", - йдеться у зверненні
За відомостями Чумаченка, поліція розпочала кримінальне провадження через невиплату на підприємстві зарплат. Від імені трудового колективу він попросив Зеленського допомогти в захисті прав на оплату праці, на пенсійне страхування, а також право держави на енергетичну безпеку.
Приєднуйтесь до нас в Telegram - Пульс Харкова - і будьте в курсі найцікавіших і важливих новин міста та Харківської області.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися