Харківська прокуратура вимагає відновити пам'ятник архітектури в центрі міста

Під виглядом реставрації забудовник почав в історичному виданні зовсім інші роботи

Харківська місцева прокуратура № 2 подала позов до Харківського окружного адміністративного суду до забудовника про відновлення пам'ятника архітектури, розташованого по вул. Гоголя, 2 в Харкові. Про це повідомляє пресслужба відомства.

За вказаною адресою знаходиться будинок, який є пам'ятником архітектури та містобудування місцевого значення.

Керівник місцевої прокуратури Едуард Новіков розповів, що влітку 2020 власник мансардних приміщень, товариство з обмеженою відповідальністю запустило будівельні роботи в будинку під виглядом капітального ремонту. Однак, за фактом, ведеться так звана реконструкція у вигляді надбудови додаткових поверхів.

Такі дії суперечать Закону України "Про охорону культурної спадщини", який забороняє змінювати пам'ятки культурної спадщини. Також він передбачає в обов'язки власника при використанні пам'ятника зберігати його справжність, просторову композицію, а також елементи обладнання, упорядження, оздоби тощо.

Крім того, будівництво ведеться без письмових дозволів уповноважених органів охорони культурної спадщини та Державного архітектурного будівельного контролю.

Це і стало підставою позову до суду від місцевої прокуратури.

Зараз у справі розпочато виробництво.

Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, Харків потрапив на 26 місце у світовому рейтингу міст з висотними будівлями. Харків, який зайняв 26 місце з 422 висотками та 4 місце по Європі, поступившись лише Києву, Лондону і Москві.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися