"Роботу провалено - потрібно називати речі своїми іменами", - Скоробагач прокоментував перепалку з Кучером

На думку заступника голови обласної ради Володимира Скоробагача, губернатор Олексій Кучер належним чином не підіймає тему стану лікарень в Харківській області

Заступник голови Харківської обласної ради Володимир Скоробагач прокоментував гучну перепалку з губернатором Олексієм Кучером, яка сталася вранці під час сесії облради. За словами Скоробагача, голова Харківської обласної державної адміністрації не говорить про реальний стан лікарень.

"Поки профільні служби звітують про те, що зайнято 70-73% ліжок, хворих нікуди везти. Людей з двостороннім запаленням легенів залишають вдома без доступу до кисню. При цьому у керівництва ХОДА було пів року, щоб підготуватися до зростання захворюваності. Мене це обурило до глибини душі. Я бачу реальну картину. Кожен день телефоную керівникам лікарень, які приймають інфікованих хворих. Вони "плачуть" мені, що не вистачає кисневих трас, проблема в бочках, недостатньо медичного персоналу", - повідомив заступник голови облради.

Він зазначив, що є проблеми, яких можна було б уникнути. Зокрема, виконати ремонт в палатах і закупити на самому початку пандемії COVID-19 лікарняні ліжка, призначені для реанімації, де лежать люди у важкому стані, підключені до ШВЛ.

"Спинка відвалюється, сітка провалюється або неможливо підставити качку, бо ліжка не пристосовані. Ви можете таке уявити?", - прокоментував Володимир Скоробагач.

Також, за його словами, необхідно було заздалегідь зробити кисневі траси й продумати обсяг кисневих бочок в залежності від кількості ліжок, як постановив Кабінет Міністрів України. Наприклад, якщо лікарня приймає 300 хворих, то 260 з них або 80% з них повинні бути забезпечені киснем.

Володимир Скоробагач також сказав, що вже більш ніж пів року у профільного Департаменту немає директора, а виконувач обов'язків керівника Департаменту охорони здоров'я пішов на лікарняний.

"Мало того, що у нас немає обладнання, ліжок, медикаментів, хоча зараз абияк знаходимо, так у нас ще й не вистачає мужності визнати це! Потрібно називати речі своїми іменами: "Так, провалено те", "Так, не вистачає", "Так, не догледів", "Так, ніхто не розраховував". Нехай говорить правду. Тоді б питань не було, і я б не обурювався. Ситуація катастрофічна", - сказав Володимир Скоробагач.

"Потрібно робити реальні кроки по боротьбі з пандемією, а не розв'язувати питання Полякової. Тільки займають ефірний час. Передвиборча боротьба - це дурниця, у порівнянні з життям людей. Тут популізмом займатися не потрібно, тут потрібно працювати", - підкреслив Володимир Скоробагач.

Нагадаємо, з 19 жовтня Харків буде знаходиться в червоній карантинній зоні.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися