У Харкові реконструювали найбільший в Україні мурал: що для цього знадобилося

Для реставрації мурала з Кобзарем знадобилося ще більше фарби, ніж при створенні

Мурал із зображенням видатного українського письменника і художника Тараса Шевченка відреставрували на торці будинку за адресою: Садовий проїзд, 30 в Харкові. Як розповіла керівник творчої групи "Kailas-V" Яна Вовк, художникам довелося відновлювати мурал майже з нуля.

"Ми не очікували, що буде так багато роботи. Так, ми бачили, що муралу потрібна реставрація. Через потоки сонячних променів зображення місцями покрилося плямами, вицвіли теплі кольори і вигоріли темні внизу. Але коли робота почалася, виявили, що дуже постраждали шви, посипалися карнизи і вимощення, тому довелося відновлювати проект практично повністю", - розповіла Яна Вовк.

Художники розповіли, що на реставрацію мурала витратили майже три тижні і більше тисячі аерозольних балончиків з фарбою. Вони також повідомили, що на реставрацію пішло більше фарби, ніж при створенні проекту. Тоді було витрачено 900 балончиків.

"Досвід показав, що найкращою є саме аерозольна фарба, тому в цей раз користувалися переважно нею", - розповіла Яна Вовк.


Мурал, присвячений Тарасу Шевченку, був створений в 2014 році в рамках святкування 200-річчя від дня народження поета. Загальна площа портрета становить близько 570 кв. м. Проект внесений до Національного реєстру рекордів України як найбільший портрет на стіні житлового будинку. Реставраційні роботи проводилися за підтримки Українського культурного фонду.

Як повідомляло видання "Харків.Коментарі", в Харківській області на будинку відпочинку з'явився новий мурал.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися