День ангела 30 січня: історія свята, привітання та заборони дня

Сьогодні не варто лаятися, особливо з близькими - якщо порушити заборону, сварка затягнеться на весь рік

30 січня, за новим церковним календарем віряни вшановують Собор вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Золотоустого. Про це повідомляють “Коментарі. Харків” з посиланням на інформацію Православної церкви України

В Інституті екуменічних студій розповіли, що свято Трьох Святителів належить до найновіших празників грецької Церкви. Поштовхом до встановлення цього свята була велика суперечка у другій половині XI ст. про те, хто з них трьох є більш цінний для Церкви. Одні вище ставили святого Василія Великого, другі святого Григорія Богослова, а ще інші святого Йоана Золотоустого. Прихильники святого Василія звались васи­ліяни, святого Григорія — григоріяни, а святого Йоана — йоаніти. Цей спір розв’язали самі Святителі. Вони спочатку кожен зокрема, а потім усі троє з’явилися Йоанові — єпископові міста Евхаїти, який відзначався мудрістю, знанням, чеснотами, і сказали: “Ми, як бачиш, одне в Бога й нічого нема в нас противного чи спірного, а кожний з нас у своєму часі окремо натхнений Божим Духом навчав, що було потрібно для спасення людей. Тож нема між нами ні першого, ні другого, але як назвеш одного, то за ним ідуть два інші. Встань, отже, і накажи тим, що через нас сваряться, щоб не ділилися, бо як за життя, так і після смерти нашим намаганням є всі сторони світу зводити до миру і єдности. Установи, отже, святкування нашої пам’яті в одному дні так, як ми одне в Бога, а ми будемо помагати до спасення тим, що святкуватимуть нашу пам’ять”.

Єпископ Йоан зробив, як йому доручили Святителі. А через те, що свята Церква вже святкувала в січні пам’ять кожного з них зокрема, то він 1076 року призначив їхній спільний празник, який нині випадає на 30 січня. Крім того, він на їх честь склав проповідь, уклав тропарі, канони та стихири. Літописи 1076 року згадують про встановлення цього празника в Греції.

За спостереженнями наших пращурів цього дня часто бували відлиги, а вслід за ними наступали сильні морози. Звідси і прикмета, що зимовому теплу вірити не можна: “Перезимник дасть надію, тепло, а потім обдурить – все морозом скрутить”. Якщо небо вкривалось хмарами, очікували заметіль.

Варто зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Є кілька заборон цього дня - що сьогодні не можна робити, пише “Уніан”:

  • лаятися, особливо з близькими - якщо порушити заборону, сварка затягнеться на весь рік,

  • відмовляти в допомозі,

  • лихословити,

  • займатися рукоділлям жінкам,

  • не можна карати та лаяти дітей - будуть завжди неслухняними.

Іменини сьогодні за новоюліанським календарем відзначають Василь, Володимир, Григорій, Іван, Максим.

День ангела - гарний привід привітати рідних, друзів, знайомих зі святом та відправити листівку.

Раніше "Коментарі. Харків" розповідали скільки коштує земля в Харківській області.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися