У Харкові не радять пити воду з деяких джерел: що відомо

Перед вживанням джерельну воду рекомендують кип'ятити

На території Харкова в кінці листопада провели дослідження якості та безпечності питної води з каптажів джерел. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ  МОЗ”. 

У результаті моніторингу виявили, що вода в наступних джерелах не відповідала гігієнічним нормативам:

– поблизу Петренківського водоймища (Немишлянський район) – за органолептичними показниками кольоровості та каламутності, показником перманганатної окисності та мікробіологічними показниками епідемічної безпеки;

– у Манжосовому Яру (Київський район) – за мікробіологічними показниками епідемічної безпеки;

– у парку "Юність" (Полтавський шлях, 198) – за мікробіологічними показниками епідемічної безпеки та вмістом нітратів.

У держустанові попередили містян про небезпеку вживання такої води - є ризик виникнення кишкових інфекційних захворювань. А вживання води з понаднормативним вмістом нітратів у дітей може спричинити розвиток кисневого голодування організму та можливість виникнення гострих отруєнь.

При цьому, проби води з інших джерел відповідали вимогам санітарних норм та правил: 

  • Саржин яр, 

  • Олексіївська балка,

  • сел. Олешки,

  • вул. Зубенка, 25, 

  • вул. Бучми,16, 

  • вул. Мінераловодська, 1.

У держустанові наголосили, що не можна гарантувати якість та безпечність води з будь-яких природних джерел. На території Харкова немає жодного джерела, де вода завжди була безпечна. Тому при використанні джерельної води, навіть умовно безпечної, її завжди потрібно кип’ятити. Кип’ятіння до утворення бульбашок на поверхні є найдоступнішим та водночас ефективним методом знезараження води. Після кип’ятіння воді необхідно дати охолонути природним шляхом та зберігати в чистій закритій ємності.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що Держпродспоживслужба продовжує перевіряти дотриманням вимог санітарного законодавства щодо водопостачання та водовідведення населених пунктів Харківської області.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися