Що не так з повітрям у Харкові та області: результати перевірки

Якість повітря перевірили у 44 населених пунктах Харківської області

У Харківській області проводиться моніторинг забруднення атмосферного повітря. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ  МОЗ”.

Перевірку проводили: 

  • на межі санітарно-захисних зон підприємств,

  • у місцях проживання населення в зоні впливу автотранспортних магістралей, 

  • у місцях відпочинку населення на території адміністративних районів області та в місті Харкові.

У 2022 році моніторингові дослідження провели у 44 населених пунктах Харківської області, в тому числі у 18 сільських населених пунктах.

На території міських поселень дослідили 11 235 проб атмосферного повітря, з них з перевищенням гранично допустимих концентрацій (ГДК) – 176 проб (1,5 %). 65% всіх незадовільних проб були відібрані на території міста Харкова.

У перевірених пробах атмосферного повітря виявили перевищення вмісту вуглецю оксиду, пилу, формальдегіду, азоту діоксиду, ангідриду сірчистого, фенолу, бензолу, толуолу. 

На території сільських поселень дослідили 690 проб атмосферного повітря, з них з перевищенням ГДК пилу та азоту діоксиду – 16 проб (2,3 %).

Максимальні рівні перевищення вмісту речовин, що найчастіше не відповідають гігієнічним нормативам, становлять: по пилу – до 1,7 ГДК, ангідриду сірчистому – до 1,3 ГДК, вуглецю оксиду – до 1,2 ГДК.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові та області протягом 2022 року перевірили воду з джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі та каптажі джерел). За санітарно-хімічними показниками дослідили 1 451 пробу. З них 60,1 % не відповідали встановленим нормам.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися