Як отримати компенсацію за пошкоджене житло: алгоритм дій

Отримані кошти можна буде витратити протягом року виключно на ремонт житла

У травні має запрацювати програма “єВідновлення”, яка передбачає отримання компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

У відомстві розповіли, щоб отримати виплату, перш за все потрібно подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно. Це можна зробити на порталі чи в застосунку “Дія”, а також через ЦНАП або нотаріуса.

Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок “єВідновлення” в одному з банків-учасників програми. Після цього слід подати заяву на компенсацію в “Дії”.

Після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації: 

  • розгляне заяву,

  • проведе обстеження пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна, 

  • визначить вартість його відновлення.

Строк розгляду заяви та ухвалення рішення щодо компенсації не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.

Після цього громадянин, який подав заяву на компенсацію, отримає підтвердження та кошти на спеціалізовану картку “єВідновлення”.

Отримані кошти можна використати на закупівлю будівельних матеріалів, вікон, дверей, покрівлі, а також на оплату будівельних робіт. Витратити гроші можна буде тільки на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які мають відповідні MCC-коди чи торговельні коди. Використати компенсацію можна буде протягом 1 року з моменту її нарахування.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, хто першочергово отримає компенсацію за зруйноване чи пошкоджене житло.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися