Перевірки у Харкові потрібно проводити постійно: що необхідно контролювати

У Харкові потрібно створити злагоджену систему контролю за станом укриттів

У Харкові перевірили укриття і виявили, що нормам не відповідають 6% укриттів. Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що робота триває і всі недоліки будуть усунені. Портал "Коментарі. Харків" запитав експертів, чи змінять ситуацію з укриттями у Харкові проведені перевірки. 

Начальник Управління з експлуатації житлового фонду КП "Жилкомсервіс" Василь Буслаєв зазначив, що проведення перевірки укриттів комісійно на чолі з мером міста - це важливий стимулюючий аспект міського управління. Він повідомив, що перевірки стану укриттів проводяться регулярно, профільний департамент житлово-комунального господарства постійно моніторить ситуацію, пов'язану зі станом укриттів у житлових будинках і вживає всіх необхідних заходів для усунення зауважень.  На переконання експерта, міська влада досить серйозно ставиться до питання доступності та стану укриттів у місті, і це питання є пріоритетним на сьогодні. 

“Основне питання щодо укриттів на сьогодні – це захаращення приміщень негабаритним сміттям мешканців. Тому я вважаю, що питання про стан укриттів також стосується і жителів міста”, - наголосив Василь Буслаєв. Він переконаний, що до цього питання мають серйозно поставитися усі - і влада, і жителі. “Зі свого боку комунальні служби міста стежать за станом цих укриттів та підвальних приміщень, які можуть використовуватися як укриття, щоб у цих місцях було освітлення, не було витоку комунікацій, а також не було негабаритного сміття”, - наголосив експерт.

Також Василь Буслаєв повідомив, що у літній період заплановані додаткові роботи з очищення укриттів та приведення їх у належний стан, там, де це необхідно. “Я впевнений, що найближчі кілька місяців ми однозначно вийдемо на показник 100%”, - підсумував начальник управління.

Політолог Максим Гончаренко переконаний, що суттєво ситуацію змінить не одна конкретна перевірка, а злагоджена система контролю за станом укриттів. “Якщо такі перевірки будуть регулярними, то це дозволить і владі, і суспільству тримати руку на пульсі. Вкрай важливе зараз поєднання нагляду та конкретних дій. Це має бути й ремонт непридатних укриттів, і підтримка стану вже схвалених приміщень”, - зазначив експерт.

Максим Гончаренко також вказав на проблему, яка потребує розв'язання, - укриття для мешканців приватних будинків, яких у Харкові багато. “Велика кількість власників розраховують на власні підвали та "правило двох стін". Але імпровізоване укриття не замінить спеціально спроєктованого під такі потреби приміщення”, - переконаний політолог. 

За його словами, ситуацію з укриттями змінить лише системний підхід. А ось що змінить перевірка, покаже час. “Якщо у влади на першому місці стоять життя і безпека мешканців Харківщини - тоді ми побачимо покращення умов в укриттях. Якщо ні - зробимо висновки”, - зауважив Максим Гончаренко.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, яким нормам повинні відповідати укриття в Харківській області.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися