У Харкові та області перевірили рівень радіації в будматеріалах: що виявили

Тривалий вплив природних радіонуклідів із будівельних матеріалів негативно діє на органи та системи організму людини

За поточний період 2023 року у лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ” було проведено 21 дослідження зразків будівельних матеріалів на вміст природних радіонуклідів, повідомляють “Коментарі. Харків”. 

За результатами перевірок перевищень нормативних рівнів вмісту природних радіонуклідів, встановлених НРБУ-97 в досліджених зразках не виявлено.

У держустанові пояснили, що вплив на організм людини іонізуючого випромінювання визначається накопиченою дозою, яка являється кількістю поглиненої енергії на величину біологічного матеріалу. Тривалий вплив природних радіонуклідів із будівельних матеріалів негативно діє на органи та системи організму людини та може викликати різноманітні захворювання, у тому числі онкологічні. При придбанні для використання будівельних матеріалів та будівельної сировини, їх безпека встановлюється відповідними радіаційними сертифікатами, що мають бути у продавця.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що спеціалісти ДУ “Харківський обласний  центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України” провели моніторинг забруднення атмосферного повітря.

Протягом 6 місяців поточного року спеціалісти дослідили 4865 проб атмосферного повітря. Перевіряли відповідність вимогам гігієнічних регламентів “Гранично допустимі концентрації хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць”.

Детальніше про результати перевірок повітря в Харкові та області можна дізнатися за посиланням




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися