Підопічних інтернату з Харківщини евакуювали до Хмельниччини, де вони живуть, «як у тюрмі»

На Хмельниччині виявили численні порушення прав підопічних Оскільського ПНІ, евакуйованого з Харківщини

Працівники Офісу Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця та представники громадськості відвідали Голозубинецьке відділення стаціонарного догляду Дунаєвецького психоневрологічного інтернату. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію омбудсмана.

"Воно особливе тим, що запрацювало в березні 2022 року через необхідність розміщення підопічних із евакуйованого Оскільського ПНІ. На день відвідування в закладі проживали 127 підопічних, серед яких 8 — недієздатних", – йдеться в повідомленні.

Серед виявлених порушень:

— відсутність огляду лікарем-психіатром, тому підопічним видають ліки (психотропні препарати) на підставі листків призначень, які велися ще до евакуації;

— порушені права на життя та безпеку, достатній життєвий рівень, приватність та повагу до гідності, доступність для осіб з інвалідністю;

 — відсутність дозвілля підопічних та не здійснюється працетерапія.

Майже всі двері у житловому корпусі закладу без дверних ручок, їх може відчини тільки персонал.

Підопічні скаржилися, що живуть, "як у в’язниці", адже їхні прогулянки обмежені часом і простором.

"За результатами відвідування будуть скеровані відповідні акти реагування до компетентних органів для усунення виявлених порушень. Ситуація перебуває на моєму контролі!", – написав Дмитро Лубінець.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Не всі Пункти Незламності Харківщини можна побачити на карті: подробиці

Наразі в Харківській області до роботи підготовлено 936 Пунктів Незламності: 912 пунктів уже розгорнули, ще 24 – в резерві. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Департаменту цивільного захисту ХОВА.

Пункти Незламності розгорнуто військовими адміністраціями всіх рівнів та органами місцевого самоврядування, підрозділами ГУ ДСНС України у Харківській області, на базі залізничних вокзалів та об’єктів відповідального бізнесу.

"З 20 жовтня громадяни можуть отримати інформацію про місце розташування та режим роботи Пунктів Незламності у мобільному застосунку "Дія". Проте з міркувань безпеки не всі пункти на території області висвітлені на інтерактивній мапі, їх адреси та розташування можна також дізнатися в органах місцевого самоврядування", – повідомляють у Департаменті.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися