На полицях магазинів Харкова та області можуть з'явитися небезпечні фрукти (ДОПОВНЕНО)

Наразі невідомо, чи потраплять небезпечні мандарини на полиці магазинів

В Україну завезли небезпечні мандарини. Відповідне повідомлення розміщене на сайті системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF), повідомляють "Коментарі. Харків".

Небезпечний продукт був завезений з Єгипту. У продукті знайшли залишки пестицидів Диметоат 0,33 ± 0,17 (95%) мг/кг - ppm при допустимому максимуму - 0,01 мг/кг - ppm. 

Везли ж отруєні мандарини не лише в Україну, а й до Греції, повідомили у системі швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів. І саме греки виявили завищений вміст диметоату в цитрусових.

Диметоат – інсектицид, що використовується для боротьби зі шкідниками у сільському господарстві й інших галузях. Він, зокрема, здатний спричиняти:

  • черевні судоми;

  • діарею;

  • непритомність;

  • блювання.

У головному управлінні Держпродспоживслужби Харківської області повідомили, що  експортер небезпечного продукту DROSERO TRADE S.M. P.C., Giannitsa. Отримувач в Україні ТОВ “Фудком”, вул. Залізничне шосе, 57, м. Київ, 01014; місце доставки: с. Мартусівка, Бориспільський р-н., Київська обл. В Україну завезли партію масою (брутто) 14770.000 кг.

“У разі виявлення вказаного вантажу в обігу оператори ринку зобов’язані звернутись до структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області, на території яких зареєстрована потужність, або безпосередньо до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області”, - зазначили у головному управлінні.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що жовтні, порівняно з вереснем 2023 року, індекс споживчих цін збільшився на 0,9%, харчові продукти та безалкогольні напої подорожчали на 1,1%.

Найбільше за вказаний час додали у ціні:  овочі - на 12,6%, яйця - на 9,3%.

Найбільше у жовтні подешевшали: цукор - на 3,1%, хліб - на 1,1%.

Загалом, порівняно з груднем 2022 року, у жовтні 2023 році індекс споживчих цін зріс на 4,5%, харчові продукти та безалкогольні напої подорожчали на 2%.  Від початку року найбільше подорожчали наступні продукти:  м’ясо та м’ясопродукти - на 16,7%, молоко - на 9,4%, фрукти - на 5,1%.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися