У яких випадках на Харківщині можна зареєструвати шлюб до повноліття

Щоб зареєструвати шлюб, неповнолітній особі потрібно йти у суд

У Люботинській міській раді розповіли, у яких випадках дозволяється реєстрація шлюбу до повноліття та як отримати дозвіл, повідомляють "Коментарі. Харків".

У міській раді зазначили, що згідно із Сімейним кодексом України, право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Досягнення шлюбного віку є юридичним фактом, який породжує в особи право на шлюб. Відповідно до ст. 22 Сімейного кодексу України, шлюбний вік для чоловіка і жінки становить 18 років. Проте неповнолітні теж можуть одружитись, але для цього потрібне рішення суду.

Щоб упевнитися в тому, що ранній шлюб відповідатиме інтересам дитини, суд має отримати відповідні докази. Найчастіше такими доказами виступають: вагітність неповнолітньої нареченої, фактичне створення сім’ї, народження в такій сім’ї дитини.

Відповідні судові справи розглядає суд за місцем проживання заявника. Заява до суду подається самостійно особою, яка досягла 16-річного віку.

Також для розв'язання питання щодо зниження шлюбного віку не потрібна згода батьків неповнолітніх. Проте, їх позиція з даного питання повинна бути з'ясована у судовому процесі. 

“Думка батьків може сприяти встановленню дійсних обставин справи, з'ясуванню відповідності надання цього права інтересам неповнолітнього, оскільки така відповідність – головний критерій задоволення заяви про надання права на шлюб”, - йдеться у повідомленні міської ради.   

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові пара через півстоліття відзначила весілля вдруге.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися