У Харківській області перевірять приватні будинки: що на контролі

У Харківській області готуються до нової загрози

Під час засідання Державної  надзвичайної протиепізоотичної комісії було затверджено план протиепізоотичних заходів профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин у Богодухівському районі на 2024 рік Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області. 

План передбачає:

  • здійснення подвірного обходу приватного сектора з метою проведення повного обліку птиці та клінічного огляду поголів’я птахів на виявлення та запобігання розповсюдження інфекційних хвороб птиці;

  • організацію постійних заходів, спрямованих на знищення гризунів, ектопаразитів і недопущення залітання диких, синантропних птахів у пташники, кормоцехи, дозволеними в Україні деззасобами, рекомендованими для цієї мети;

  • забезпечення безумовного виконання вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці.

 У службі зазначили, що в Україні підтверджено 3 випадки пташиного грипу: 

– 30.12.2023 в підсобному господарстві села Штанівка Сумського району Сумської області;

– 02.01.2024 на території магістрального каналу Південного міжрайонного управління водного господарства осушувальної системи "Загороща" Корнинської сільської ради Рівненського району Рівненської області підтверджено пташиний грип лебедя;

– 03.01.2024 року у свійської птиці (кури, гуси) з підсобного господарства села Куянівка Сумського району Сумської області.

Грип птиці – це високо контагіозна вірусна хвороба, що здатна вразити і свійську, і дику птицю. Деякі штами – ЗООНОЗНІ (зоонози – хвороби, спільні для людей і тварин).

Передача людині може мати місце під час близького безпосереднього контакту з інфікованою птицею або сильно забрудненим середовищем.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області зафіксували спалах африканської чуми свиней. Що робитимуть - читайте за посиланням.




Джерело: https://kh-consumer.gov.ua
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися