В одній з громад Харківської області перевіряють тварин: що сталося

До кінця місяця ветеринари планують провести відбір крові ще в 1400 голів ВРХ у двох господарствах громади

У Шевченковому проводять щорічні обов’язкові дослідження ВРХ на інфекційні хвороби. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області. 

Фахівці Шевченківської районної державної лікарні ветеринарної медицини проводять відбір крові великої рогатої худоби. Кров надалі перевірять на лейкоз, бруцельоз та лептоспіроз. Такі дослідження виконують щороку. На лейкоз досліджується ВРХ старше 6 місяців, на бруцельоз – старше одного року, на лептоспіроз – 10% від наявної кількості ВРХ у господарстві.

У господарствах громади тільки розпочали відбір крові великої рогатої худоби. Наразі відібрано 400 проб. До кінця місяця ветеринари планують провести відбір крові ще в 1400 голів ВРХ у двох господарствах громади.

У Держпродспоживслужбі зауважили, що наявності в організмі худоби лейкозу  проявляється злоякісними змінами крові (лімфоцитоз), утворенням пухлин у кровотворних та інших органах і тканинах.

Бруцельоз – небезпечне інфекційне захворювання тварин і людей переважно з хронічним перебігом. При ньому уражаються опорно-руховий апарат, нервова та статева системи. На бруцельоз хворіють люди, які інфікуються від тварин або через заражені продукти тваринництва. 

Лептоспіроз – інфекційне  захворювання  сільськогосподарських тварин,  диких  гризунів  і м'ясоїдних. При виникненні хвороби з'являється гарячка, жовтяниця, атонія кишківника, гемоглобінурія, анемія, некрози слизових  оболонок і шкіри та в неімунних свиноматок і,  рідше,  у корів  аборти  в   останній   місяць   вагітності, народження нежиттєздатного приплоду,  перегули та безплідність. До лептоспірозу сприйнятлива також і людина.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у листопаді збільшилася кількість звернень з приводу педикульозу.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися