У Харкові та області люди інфікувалися небезпечною хворобою: що відомо

У червні зареєстровано 2 випадки захворювання

На території Харківської області природні осередки лептоспірозу виявлено у 23 територіальних громадах, у тому числі у м. Харків. Ця інфекція може викликати спалахи та має високу летальність Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ “Харківський ОЦКПХ МОЗ”.

Щороку в області реєструються випадки захворювання людей, у поточному році –  у червні зареєстровано 2 випадки захворювання. Захворілі – чоловіки працездатного віку. В одному випадку інфікування відбулося в межах м. Харків (захворілий мешкає в приватному будинку, утримує у домоволодінні собаку), другий захворілий інфікувався під час перебування у природних умовах.

У держустанові пояснили, що основними носіями лептоспір в природі є дрібні ссавці, джерелом інфекції можуть бути свійські та сільськогосподарські тварини (собаки, свині, корови). Захворюваність має виражену літньо-осінню сезонність, що обумовлено переважним зараженням людей під час рибалки та купання у відкритих водоймах, випасу тварин на луках.

Лептоспіри потрапляють до організму людини через ушкоджену шкіру та слизові оболонки. Також можливо інфікуватися при вживанні продуктів, забруднених виділеннями гризунів, догляді за хворими тваринами. 

“В умовах війни при нестабільній роботі систем водопостачання,  відсутності умов дотримання санітарно-гігієнічного  режиму зростає ризик передачі інфекції  через харчові продукти. У всіх захворілих у 2022-2023 роках мав місце харчовий шлях передачі”, - розповіли держустанові.

Жителям Харкова та області порадили при виникненні підозри на захворювання негайно звернутися за медичною допомогою.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області попередили про небезпеку.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися