Ліки продаватимуть по-новому: що змінилося

Строк дії рецептів на наркотичні лікарські засоби залишається 10 днів

Строк дії електронних рецептів на рецептурні ліки, які пацієнт купує власним коштом, збільшили до 90 календарних днів (раніше було 30 днів). Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Міністерства охорони здоров'я України.

Таке рішення дасть можливість пацієнту не лише рідше відвідувати лікаря, щоб поновити рецепт, але й зручніше погашати е-рецепт, виписаний на курс лікування до 90 днів.

У МОЗ наголосили, що строк дії рецептів на наркотичні лікарські препарати залишається 10 днів, а на медикаменти, які підлягають реімбурсації або відпускаються на пільгових умовах, чи екстемпоральні лікарські засоби, — 30 календарних днів. 

Погасити електронний рецепт, як і раніше, можна в аптеці, яка працює з електронною системою охорони здоровʼя.

Знайти відповідну аптеку можна, скориставшись дашбордом за посиланням.

“МОЗ попереджає, що якими б звичними та безпечними не здавалися рецептурні ліки, неправильне застосування їх може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів, викликати залежність чи нести ризик зловживання”, - зазначили у відомстві. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області проводить перевірки застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі “Доступні ліки”. 

Мета перевірок - попередження фактів порушень державної дисципліни цін. У Держпродспоживслужбі зазначили, що проводиться щомісячний аналіз розмірів граничних оптово-відпускних, закупівельних та фактичних роздрібних цін, а також розмірів застосованих оптово-відпускних та торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби, які ввійшли до програми реімбурсації. 



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися