Загроза для дітей в Харкові та області: хвороба призводить до інвалідності

Єдиний спосіб запобігти захворюванню – вакцинація

В Офіційному Медіацентрі провели брифінг, на якому обговорили небезпеку, яку становить для дітей та дорослих захворювання на поліомієліт. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

24 жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Директорка ДУ "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" Любов Махота наголосила, що Україна досі залишається в переліку країн, де наявний ризик спалаху поліомієліту через низький рівень охоплення щепленням. Це означає, що у всіх регіонах країни тепер проводяться заходи направлені на підтримку безполіомієлітного статусу, який постійно потрібно підтверджувати за визначеними критеріями ВООЗ.

Спеціалісти Центру проводять епіднагляд за поліомієлітом та гострими в’ялими паралічами. За вісім місяців поточного року в області виявлено 7 випадків ГВП.

Своєю чергою медична директорка, лікарка-інфекціоністка Обласної інфекційної лікарні Світлана Ткаченко нагадала, що ліків проти поліомієліту не існує. Вона розповіла, що у майже 75% відсотках захворювання для носія проходить безсимптомно, у більше ніж 20% випадків захворювання неможливо ідентифікувати. Прояви хвороби схожі на звичайну вірусну хворобу: висока температура та погане почуття. Параліч вражає невеликий процент хворих. Проте людина стає інвалідом на все життя або хвороба може призвести до летального випадку..

Єдиний спосіб запобігти захворюванню – вакцинація. Повна вакцинація від поліо захищає дитину на все життя. Згідно з календарем щеплень у 2 та 4 місяці вводиться інактивована поліомієлітна вакцина ін’єкційно, а у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років – оральна поліомієлітна вакцина (краплі).

Якщо вакцинація була пропущена - її можна надолужити, для цього потрібно звернутися до сімейного лікаря.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові та області швидко поширюється загроза




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися