Гепатит А в Харкові: скільки випадків хвороби виявили

Інкубаційний період може бути тривалим – до 50 днів

За  9 місяців 2023 року в місті Харкові було зареєстровано 4 випадки захворювань на гепатит А. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради.

У міській раді наголосили, що зважаючи на зростання ризиків розповсюдження інфекції, вкрай важливо дотримуватися профілактичних заходів.

Також жителям Харкова нагадали, що вірусний гепатит А - це захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг. Причинами його появи може бути вживання забруднених харчів або води та недотримання правил гігієни. 

До основних симптомів захворювання належать:

  • підвищення температури тіла,

  • діарея,

  • блювота,

  • важкість у правому підребер’ї,

  • потемніння сечі та пожовтіння склер та шкіри. 

“Лікарі радять не займатися самолікуванням і за наявності проявів недуги одразу звертатися до фахівців”, - наголосили у міській раді.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харківській області епідситуація щодо захворюваності на вірусний гепатит А є контрольованою, показники не перевищують середньо-багаторічні. 

У Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб зазначили, що протягом 2023 року реєструвались поодинокі випадки на окремих адміністративних територіях (за 10 місяців 11 випадків).

У центрі наголосили, що гепатит А має виражену осінньо-зимову сезонність, тому сьогодні небезпека зараження залишається високою. Інкубаційний період може бути тривалим – до 50 днів.

Також у центрі надали поради, як уникнути інфікування. Детальніше читайте тут




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися