Харків’ян попереджають про небезпечну хворобу та закликають вакцинуватися

Сусідня Румунія оголосила про епідемію кору

Через стрімке зростання випадків захворювання на кір та велику кількість дітей, госпіталізованих з цим діагнозом, Міністерство охорони здоров’я Румунії оголосило про загальнонаціональну епідемію кору. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України".

Наразі майже 2000 випадків зафіксовано в 29 повітах. Через наявну епідемічну ситуацію буде проводитись вакцинація дітей 9-11 місяців (згідно національного календаря діти отримують перше щеплення проти кору в віці 12 місяців, а друге – у віці 5-7 років). Також кампанія з вакцинації охопить дітей, які не є щепленими за віком або ж не отримали повного курсу щеплень. Також Міністерство охорони здоров’я планує інформаційну кампанію для батьків, яку проводитиме разом із сімейними лікарями.

Нагадуємо, що кір – це гостра інфекційна хвороба, що викликається вірусом з родини параміксовірусів. Кір є одним з найзаразніших захворювань в світі, що може призводити до серйозних ускладнень. У випадку контакту з вірусом кору захворіє 9 з 10 людей, що не мають імунітету проти хвороби.

А що в Україні?

Через низький рівень охоплення щепленнями Україна перебуває під ризиком спалаху кору. Востаннє спалах був зафіксований у 2017-2019 роках. Тоді померла 41 людина (з яких 25 – діти). Але спалахи циклічні і повторюються приблизно раз на п’ять років.

У межах кампанії з “наздоганяючої” вакцинації проти кору, епідемічного паротиту і краснухи станом на 28 жовтня 2023 року серед дітей в Україні зроблено 153 493 щеплень. Зокрема, першу дозу отримали 68 488 дітей віком від 2 до 17 років, другу дозу отримали 85 005 дітей від 7 до 17 років.

Найвищий рівень охоплення щепленнями зареєстровано у Дніпропетровській, Одеській, Тернопільській, Харківській областях. Найнижчий — в Сумській і Полтавській областях.

"Щеплення проти кору, паротиту та краснухи в Україні є безоплатним. Якщо ваша дитина з певних причин не отримала жодного щеплення або ж не завершила курс щеплень, зверніться до свого сімейного лікаря чи педіатра і надолужте пропущені щеплення. В Україні для щеплень проти кору, паротиту та краснухи використовується безпечна та ефективна вакцина всесвітньо відомого виробника, що використовується в США та країнах Євроспільноти", – зазначають у центрі.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харківській області продовжує вирувати снігова та "крижана" погода. Дорожники працюють у  посиленому режимі роботи, аби не допустити ускладнень у русі транспорту автошляхами області. Особливу увагу буде приділено магістралям із високою інтенсивністю руху, транспортним розв’язкам та небезпечним ділянкам. На мережі доріг державного значення в Харківській області покриття буде оброблятися протиожеледними матеріалами, щоб запобігти утворенню ожеледиці.

Куди телефонувати у разі виникнення проблем на дорогах чи зі світлом, де знайти майданчики для відстоювання транспорту – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися