Розповсюджені звички можуть призвести до інфаркту, інсульту та деформації хребта

Надмірна вага може призвести до багатьох небезпечних захворювань

Початок Нового року - гарний привід почати слідкувати за своїм здоров'ям. У ДУ "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" розповіли, які захворювання може викликати надмірна вага, повідомляють "Коментарі. Харків".

Надмірна вага – це суттєва проблема сучасного цивілізованого світу. Як мінімум 2,8 мільйона людей щороку помирають від наслідків надмірної маси тіла або ожиріння. За результатами національного дослідження STEPS, в Україні 59 % дорослого населення мають надлишкову вагу, включаючи майже 25 % людей з ожирінням – це означає, що більшість українців мають високий ризик розвитку небезпечних захворювань.

Надмірна вага може спровокувати: 

  • артеріальну гіпертензію,

  • ішемічну хворобу серця,

  • інфаркт та інсульт,

  • захворювання ендокринної системи (цукровий діабет, порушення менструального циклу у жінок та еректильної дисфункції у чоловіків),

  • захворювання опорно-рухового апарату,

  • деформацію суглобів, хребта,

  • артрити тощо.

У держустанові зазначили, що найчастіше надмірна вага є результатом неправильного харчування, коли в організм надходить надлишок енергії, що не витрачається. Тому найкращим способом коригування ваги залишається дотримання принципів здорового харчування і регулярна фізична активність, достатній сон.

Але окрім нездорових звичок причиною можуть бути генетичні чинники, захворювання щитоподібної залози тощо. Підвищувати ймовірність набору зайвої ваги можуть і деякі ліки.

“Людям, у яких є надлишкова вага, рекомендуємо звернутися за консультацією до сімейного лікаря. Він допоможе вам знайти, причини надлишкової ваги і порадить, що потрібно зробити, щоб нормалізувати і знизити ризики для вашого здоров’я”, - порадили в держустанові.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що очікувати у 2024 році.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися