Зіпсована вакцина не несе загрози, - харківський лікар

Волянський прокоментував ситуацію із зіпсованими дозами вакцини Pfizer

До Харкова з грубим температурним порушенням доставили парію вакцини від коронавірусу Comirnaty (виробництво Pfizer-BioNTech). Всього зіпсувалося 9360 доз. Про це повідомили в департаменті охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації. Після цього в Україні розгорівся невеликий скандал.

Всі зіпсовані дози перемістили в карантинну зону, а пізніше повернули постачальнику. У департаменті охорони здоров'я ОДА запевняють, що зіпсовані дози не використовувалися для вакцинації. У середу, 14 липня, видання "Страна" опублікувало відео, де вакцину дістали з контейнера з порушенням температурних норм.

ДОВІДКА. Зазначені щеплення потрібно зберігати при температурі від -60°C до -80°C і лише за п'ять днів до використання їх можна перемістити у звичайні холодильні камери з температурою +2-8°C.

Завідувач лабораторії імунореабілітації Харківського Інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський запевнив, що зіпсована вакцина не несе небезпеки для людей, передає Телеграф.

"Вакцина жодним чином не стає небезпечною для вакцинованого. Тому що з нею нічого статися не може. Там ліпідні гранули, в яких знаходяться шматочки рибонуклеїнової кислоти вірусу. Тобто вона не стає небезпечною, але може бути менш ефективною", — резюмував Волянський.

Контекст:

⬤ У Харківській області 2 липня через нового штаму COVID-19 "Дельта" ввели нові правила перетину кордону. Посилений контроль стосуватиметься людей, які прибувають в Україну з Індії, Великобританії, Ірландії, Росії чи Португалії.

⬤ За словами головного медпрацівника штату Новий Південний Уельс Керрі Чанта, "Дельта" - варіант коронавірусного захворювання здатний передаватися за кілька секунд. Фахівець стверджує, що людині треба було кілька секунд, щоб заразитися коронавірусів, коли незнайомець проминув, здійснюючи покупки в одному з магазинів міста.

⬤ Імунолог Андрій Волянський вважає, що українська епідеміологічна ситуація кардинально відрізняється від російської. Попри те, що в РФ фіксується постійне збільшення кількості підхопили "корону", українці знаходяться у відносній безпеці.



mnbvcx

17 липня 2021, 21:42

Источник: https://kharkov.comments.ua/news/society/accidents/7574-v-harkove-otkryli-novye-detskie-ploschadki-vandaly-uzhe-izgadili-i-polomali-foto.html © Comments.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися