Щеплені інфікуються "Дельтою" значно частіше ніж тих, хто вже перехворів

Лікар із Харкова розповів подробиці про "Дельту"

Завідувач лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський розповів, що ті, хто перехворіли, але нещеплені інфікуються "Дельта"-варіантом коронавірусу набагато рідше повністю щеплених людей, які не хворіли. Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці в Facebook.

Лікар посилається на ізраїльське дослідження, згідно з яким протягом 2 з половиною місяців (з 1.06 по 14.8) фіксувалися випадки Covid-19 у трьох групах: вакциновані двома дозами та, хто не хворів раніше (673 676 осіб); ті, що перехворіли, але нещеплені (62 883); перехворіли та отримали одну дозу (42 099). Групи рандомізовані для коректного порівняння. У тих, хто раніше хворів, фіксувався другий випадок, якщо між двома позитивними ПЛР був інтервал у 90 днів і більше.

"Висновок зрозумілий. Природне захворювання дає значно більш потужний захист. Чи потрібна одна доза тим, хто перехворів? Різниця недостовірна, тому однозначної відповіді немає. Представникам груп ризику — можливо. Але важливо те, що в ході проведення дослідження не фіксувалися летальні випадки, хоча захворіло 800 осіб. І ще одне: "Дельтою" хворіють і щеплені, і ті, які перехворіли, АЛЕ ПОВТОРНІ захворювання фіксуються вкрай рідко. Це виняток, а не правило", - написав лікар.

Контекст:
У Харківській області станом на 28 серпня коронавірус виявили всього у 187 осіб. За добу від коронавірусу померло шестеро осіб. В області COVID-19 діагностували вже у 151 693 осіб. За весь період пандемії в регіоні від COVID-19 померло 3669 хворих. Одужало від коронавірусу вже 146 054 осіб. Зараз під наглядом медиків знаходиться 1970 пацієнтів.
За словами головного медпрацівника штату Новий Південний Уельс Керрі Чанта, "Дельта" (варіант коронавірусного захворювання) здатний передаватися за кілька секунд. Фахівець стверджує, що людині треба було кілька секунд, щоб заразитися коронавірусом, коли незнайомець проходив повз, здійснюючи покупки в одному з магазинів міста.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися