Чому в Україні відзначають Різдво 25 грудня

В юліанському календарі є похибки, котрі виправлені в новоюліанському

Цього року в Україні відзначають Різдво Христове 25 грудня. Секретар управління Харківської єпархії ПЦУ протоієрей Дмитро Шаповалов виданню “Коментарі. Харків” розповів про необхідність впроваджених змін.

Він зазначив, що в церковному календарі немає такої дати для Різдва, як 7 січня. “Є 25 грудня юліанського стилю, яке відповідає сучасному 7 січня. А через кілька десятків років буде припадати вже на 8 січня. Тому що в юліанському календарі є похибки, котрі виправлені в новоюліанському. Похибки технічні, цьогосвітні, які жодного сакрального значення не мають. Тому немає і не може бути проблем у церковному спілкуванні між православними церквами, котрі дотримуються різних календарів – бо це питання не догматичне, а практичне”, - пояснив протоієрей Дмитро Шаповалов.

За його словами, питання часу, коли меншість православних церков юліанського стилю приєднається до більшості, що вже живуть за новоюліанським. 

“Звісно, що всі різдвяні традиції залишаються актуальними, бо для людини церковної Різдво – це завжди 25 грудня. Як Новий рік – 1 січня. Тільки він уже більше не “старий”, а справжній, наповнений змістом свят пам’яті Василія Великого і Обрізання Господнього. Зі “щедрою кутею” та скоромними стравами на столі без постових обмежень. Як і має бути”, - наголосив секретар управління Харківської єпархії ПЦУ.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що у Харкові посилили заходи безпеки. Зокрема, зміни стосуються роботи блокпостів та патрулювання вулиць. 

Детальніше про нові обмеження у Харкові читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися