День ангела 11 січня: історія, прикмети та заборони дня

У преподобного Феодосія просять допомоги в сімейних справах

У четвер, 11 січня, за новим церковним календарем вшановують пам'ять преподобного Феодосія Великого. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Православної церкви України

В Інституті екуменічних студій повідомили, що Святий Феодосій Великий народився 423 року в містечку Гарисі (провінція Каппадокії, що в Малій Азії). Юнаком вирушив у Єрусалим, щоб у пустелі вести богопосвячене життя. За благословенням св. Симеона Стовпника замешкав на горі Сіон. Невдовзі він поселився у печері, де прожив 30 років у молитві, пості й чуванні. Феодосій збудував великий монастир, у якому монахи жили за правилами чернечого життя св. Василія Великого.

Іеодосій мужньо обороняв святу віру від єретиків. Його красномовні проповіді та численні чуда навертали до правдивої віри багато людей. Коли імператор довідався, що в Єрусалимі одна жінка зцілилася від раку, діткнувшись одежі Іеодосія, то вигнав його з країни. Повернувшись із заслання, Феодосій прожив ще 11 років і відійшов у вічність 529 року.

Цього дня можна піти в храм або помолитися вдома. У преподобного Феодосія просять допомоги в сімейних справах, святитель вважається покровителем літніх, бідних людей і тих, хто не може знайти дорогу в житті.

За народними прикметами цього дня не варто стригти волосся і нігті, переїжджати і давати гроші в борг - інакше можна три місяці просидіти без грошей. Також вважається, що цього дня в жодному разі не можна мерзнути - якщо захворієш, то вилікуватися буде складно.

Також сьогодні краще не сваритися та не приймати подарунки від чужих людей.

Прикмети дня:

  • Якщо цього дня туман, то навесні річки вийдуть з берегів.

  • Відлига до ранньої, але затяжної весни.

  • Якщо на небі мало хмаринок, то скоро прийде мороз.

  • Яка погода цього дня, таким буде й листопад.

  • Сильний мороз – буде хороший урожай ярових.

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Федір, Михайло, Степан, Терентій, Йосип, Віталій, Володимир, Микола.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що зірки радять робити представникам різних знаків зодіаку 11 січня.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися