День ангела 23 січня: історія свята, привітання та прикмети дня

Головною забороною цього дня є лінь

23 січня, за новим церковним календарем вшановуються пам'ять священномученика Климента, єп. Анкирського, мч. Агатангела та Пратулинських мчч.

Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Православної церкви України

В Інституті екуменічних студій розповіли, що Святий Климентій Анкирський народився 250 року в місті Анкирі у Малій Азії за правління Імператора Діоклетіана. Після смерті батьків ним опікувалася побожна християнка Софія. У той час у Галатії настав голод, і погани, які не мали чим годувати дітей, викидали їх на вулицю. Тих нещасних Климент і Софія забирали додому, годували їх, навчали правд святої віри й готували до таїнства Хрещення. Климентія так любили в Анкирі, що коли йому виповнилося 20 років, його обрали єпископом.

За наказом імператора Діоклетіана, жорстокого гонителя християн, Климентія ув’язнили та мучили різними способами. Діоклетіан, уражений дивним терпінням святого Климентія, відіслав його в Никомидію до свого співправителя Максиміліяна. Дорогою до святого приєднався його учень Агатангел, що бажав страждати та померти за Христа разом з єпископом Климентом.

Імператор Максиміліан віддав святих Климентія та Агатангела правителю Агрипину, який піддав їх таким нелюдським катуванням, що навіть у глядачів-язичників з’явилося співчуття до мучеників і вони побили камінням мучителів.

Після смерті Максиміліяна святий Агатангел був усічений мечем. Коли ж Климентій з Божого Провидіння вийшов на волю і згодом в неділю відправляв Службу Божу, до церкви вбігли вояки та відрубали йому при престолі голову. Відбулося це 312 року. У XIII ст. хрестоносці вивезли голову св. Климентія до Франції.

Є кілька заборон цього дня - що сьогодні не можна робити, пише “Уніан”:

  • лаятися, лихословити;

  • відмовляти в допомозі та милостині тим, хто просить;

  • пліткувати, засуджувати.

Також за народними прикметами цього дня не слід танцювати та підбирати знайдені гроші - користі від них не буде, але можуть бути проблеми.

Іменини сьогодні за новоюліанським календарем відзначають Володимир, Геннадій, Іван, Федір, Катерина

День ангела - гарний привід привітати рідних, друзів, знайомих зі святом та відправити листівку.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що на Харківщині окупанти керованими бомбами знищили важливе обладнання.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися