Гуманітарна катастрофа в Ізюмі: Померлих людей не можуть нормально поховати

Загиблих ізюмчан ховають у дворах

Вже другий тиждень в Ізюмі точаться бої. Місто частково окуповане військами РФ. Заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін розповів про жахливу гуманітарну катастрофу.

"Наскільки можемо, допомагаємо шукати людей, але в умовах відсутності зв'язку, часткової окупації та підірваних мостів це не завжди ефективно. Списків померлих немає, як немає та їхнього поховання, ритуальні служби не працюють, а рідні ховають померлих по дворах", - розповів чиновник.

Володимир зазначив, що померлими займатимуться судмедексперти, поліція та комунальні служби після того, як ЗСУ повністю відіб'ють місто. Наразі в Ізюмі немає єдиного списку тих, кому вдалося евакуюватись, є розрізнені списки, які ведуть волонтерські групи.

За словами начальника відділу міськради Ізюма Максима Стрельника, російські окупанти прорвалися річкою в районі Барвінківської траси. Проте біля Ізюмського рибгоспу ворожу техніку було знищено українськими військовими. Зараз в ізюмчан проблеми з водою, світлом та їжею. У місті справжня гуманітарна катастрофа. При цьому українським евакуаційним автобусам 16 березня війська РФ не дали під'їхати до міста. Гуманітарний конвой, який у зворотному напрямку мав евакуювати ізюмчан, був зірваний з вини російських окупантів. Згода на нього не була надана. Колона не рушила.

Нагадаємо, по Україні вночі, 24 лютого, без оголошення війни війська РФ завдали ракетних ударів. Харків'яни масово почали покидати місто, скуповувати все у супермаркетах та ховатися у метро чи підвалах. При цьому в Росії відмовляються називати таке вторгнення війною, а м'яко заявляють, що це якась спецоперація. Уряд РФ навіть заборонив своїм громадянам виступати проти війни й запевняє, що їхні війська не бомблять мирні міста. При цьому частину Харкова вже зруйновано.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися