Яку ситуацію фіксують на окупованих територіях у Харківській області

У Харківській області не закінчуються бої

За Харківську область продовжуються запеклі бої. Повну ситуацію на окупованих територіях описав голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в інтерв'ю "Укрінформу".

"Ворог захопив у тимчасову окупацію деякі наші міста. Почну з Дергачів – це сумський напрямок. Місто було під окупацією десь, напевно, тиждень. Ми його звільнили, і відсьогодні там уже    офіційно працює національна поліція України. Далі на північ – прикордонні Липці і Циркуни, які з першого дня, вже місяць під тимчасовою окупацією. Якщо візьмемо Липці, там зараз штаб збройних сил РФ. Загарбники там намагаються влаштовувати "проросійські флешмоби". Там є люди, які зрадили Україну. Але це не голова Липецької територіальної громади. Тому росіяни привезли когось свого, який раніше був громадянином України, а два роки тому виїхав до Росії. Напевне, його готували заздалегідь, привезли й поставили там керувати", - розповів Синєгубов.

Окрім цього Олег зазначив, що дуже багато своїх людей залишилося у Липцях. Наразі ЗСУ неофіційно підтримують із ними зв'язок.

"У Циркунах людей менше, але там більше руйнувань, бо вони на лінії вогню. Звідти ворог гатить по Харкову, зокрема й "Градами". Коли настає тиша, ми можемо неофіційно, не через зелені коридори (їх не погоджує РФ) вивозити звідти людей і завозити туди гуманітарну допомогу. Фактично, ми підвозимо її до найближчого неокупованого населеного пункту і вже далі місцеві волонтери полями провозять туди харчі, медикаменти… Їх там перевіряють (окупанти - ред.), на жаль, буває, що майже половину окупанти забирають собі. І таке відбувається за всіма напрямками. Вовчанськ і Куп'янськ. У Вовчанську вороги теж влаштовували "флешмоб" і цирк із підняттям російського прапора. Вони викрадали мера цього міста, потім повернули, - ми навіть не афішували цього", - зазначив Синєгубов.

Нагадаємо, до України 24 лютого вторглися війська РФ. Ворог близько 4 години ранку завдав ракетних ударів по всій країні. При цьому в Росії відмовляються називати таке вторгнення війною, а м'яко заявляють, що це така собі "спецоперація" для порятунку "російського світу". Уряд РФ вже заборонив власним громадянам виступати проти війни й запевняє, що їхні війська не бомблять мирні міста, а якщо й бомблять, то виключно з вини української армії. Багато відомих росіян висловилися і висловлюються проти війни й за це на батьківщині їх постійно називають "зрадниками". В Україні продовжують умирати мирні жителі.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися