Насильство, терор та гуманітарна катастрофа: що насправді відбувається у блокадному Ізюмі

У місті зараз дефіцит продовольства, а також тяжка ситуація з водою

Місто Ізюм у Харківській області з початку квітня перебуває під окупацією російських загарбників. За три місяці, поки у місті перебувають окупанти, життя місцевих жителів кардинально змінилося. Що зараз відбувається в Ізюмі і як поводяться в місті військові Росії, новинному виданню "Коментарі" розповів депутат Ізюмської міськради Максим Стрельник.

Гуманітарна катастрофа в Ізюмі

В Ізюмі складна гуманітарна ситуація, оскільки російські окупанти протягом трьох місяців відмовляють у наданні гуманітарних коридорів, а також евакуації мирних громадян. За словами Стрельника, у місті дефіцит продовольства.

"Завдяки тому, що в регіоні вже тепла погода, ми знаємо, що місцеві жителі висаджують городи, збирають у лісі ягоди, гриби, а також рибалять біля річки Сіверський Донець. Таким чином люди мають можливість накопичувати провізію для виживання", - сказав депутат.

В Ізюмі на сьогодні важка ситуація з водою, оскільки немає електропостачання та не працюють насоси, в результаті водопостачання відсутнє. Проте в Ізюмі є джерела питної чистої води Артезіанських свердловин, де люди можуть набирати собі будь-який обсяг води.

Військові злочини окупантів

Російські окупанти скоюють військові злочини в місті Ізюм стосовно мирних жителів. За словами Максима Стрельника, загарбники проводять так звані "зачистки" - ходять зі списками та розшукують членів сімей учасників бойових дій у зоні АТО/ООС, військових територіальної оборони Ізюма, держслужбовців, громадських активістів, підприємців, поліцейських та комунальників.

"Якщо, на жаль, вони знаходять людей із цього списку, їх одразу заарештовують і їхня подальша доля вже залишається невідомою. На жаль, ми знаємо про такі випадки. Знаємо про затриманих місцевих жителів. Досі ми не знаємо, де вони та що з ними відбувається. Усю цю інформацію ми передаємо правоохоронним органам. Ми сподіваємося, що їх буде врятовано, а винних у цьому покарано", — сказав Стрельник.

Крім того, окупанти в Ізюмі займаються мародерством. Як тільки вони потрапили до міста, одразу його пограбували. Це стосується як будинків та квартир, так і різних організацій та підприємств.

Насильство та терор

Максим Стрельник розповів, що у місті зафіксовано випадки насильства з боку російських військових над дітьми.

Нагадаємо, ексуповноважена Верховна Рада з прав людини Людмила Денісова раніше повідомляла про те, що на тимчасово окупованих територіях на Харківщині окупанти роблять справжні звірства - ґвалтують дітей на очах у батьків, чинять сексуальне насильство щодо немовлят. Також були звернення з приводу зґвалтування чоловіків похилого віку.

Крім того, за словами Стрельника, окупанти влаштовують в Ізюмі різний терор населення у вигляді провокацій, обстрілу житлових будинків із забороненої зброї, касетними снарядами. В результаті люди зазнають поранень, а також є і жертви.

"Ставлення до місцевих жителів, як в окупаційної влади. Тимчасової!", - підсумував Стрельник.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло:

• У блокадному Ізюмі російські загарбники призначили свого мера. Новий т.з. і. о. мера Владислав Соколов народився в Ізюмі Чоловік раніше працював міліціонером, а потім завідував сектором банківської безпеки у "Ощадбанку".

• В одному з міст Харківської області російські окупанти організували в будівлі заводу справжній концтабір, де піддають людей катуванням, психологічному та фізичному насильству.

• Дівчата з Харківської області, які вижили після звірств окупантів, розповіли про те, що з ними робили російські військові.

Читайте также