У Харкові хочуть знести пам'ятник Пушкіну

У Харкові пропонують демонтувати пам'ятник Пушкіну

Харківській владі запропонували демонтувати пам'ятник російському поетові Олександру Пушкіну через повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Відповідну пропозицію висловила представниця громадської ініціативи "Харківська топонімічна група" Ірина Гончарова, пише "Суспільне".

Гончарова запропонувала замість Пушкіна встановити пам'ятник визначним українським поетом. Сам же бюст Пушкіна активістка запропонувала відправити до Історичного музею.

Як повідомив міністр культури Олександр Ткаченко, харківський пам'ятник Пушкіну внесено до реєстру пам'яток національного значення, тому питання про його демонтаж має вирішувати уряд.

"Якщо місцеві органи влади ухвалюють рішення про перенесення пам'ятника — має бути визначено місце, куди його перенести. Єдине, від чого ми застерігаємо, — від "партизанських дій" щодо об'єктів культурної спадщини. Ми ж не варвари", - зазначив міністр.

При цьому звернень щодо демонтажу та перенесення пам'ятника Пушкіну обласний департамент культури не отримував. Директор департаменту Едуард Павленко каже, що ініціювати такі питання можуть, як органи місцевого самоврядування, так і представники громадськості.

"Ми маємо провести консультації з громадськістю, зі спеціалістами. У нас є відповідні дорадчі органи. Загалом це опрацьовується до того, як цей процес ініціюється далі до міністерства", - розповів Едуард Павленко.

Контекст:

У травні ЗСУ провели успішний контрнаступ на Харківському напрямку. Подекуди ворог був відкинутий на 10-15 кілометрів прямо до державного кордону. Щоб утримати фронт, РФ довелося перекинути додаткові сили. Завдяки поповненню російським військам вдалося потіснити ЗСУ від кордону, але вийти на квітневі позиції так і не вдалося. Понад місяць бойові дії продовжуються навколо тих же населених пунктів: Розплідник, Дементіївка та Цупівка. Росія практично щодня обстрілює Харків, що призводить до жахливих втрат серед мирного населення.

Нагадаємо, Російська Федерація 24 лютого близько 4 години ранку завдала ракетних ударів по військових об'єктах усієї України. Після цього почалося масштабне вторгнення з усіх боків, яке мало, за планами РФ, закінчитися досить швидко. У Росії заявляють, що це "спецоперація" для порятунку "російського світу" від "нацизму". При цьому Росія запевняє, що їхні війська не бомблять мирні міста, а якщо й бомблять, то виключно з вини української армії. Багато відомих росіян висловилися і висловлюються проти війни, а також допомагають українцям за кордоном і за це на батьківщині їх постійно називають "зрадниками".




Татьяна

9 листопада 2022, 11:06

Для меня снос памятника Пушкину это форменная дичь, варварство, азиатчина. Кто из харьковчан это решил, обсуждал? Пушкин- всемирно признанный поэт, мировая ценность. Что вы, харьковчане, будете делать после войны.какие книги читать? Образумьтесь: ведь Пушкин не родственник Путина. Не будет Путина, забудут о нем , а Пушкина , как и доселе ,будут помнить благодарные потомки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися