На Харківщині знайдене масове поховання людей – деякі могили підписані

Цвинтар з’явився під час окупації Ізюму.

В Ізюмі на Харківщині, який був деокупований на початку вересня, при обстеженні території знайшли нове кладовище – тут масово поховані люди, які загинули під час російської окупації. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на повідомлення Президента України Володимира Зеленського.

Глава держави зазначив, що в це місце негайно приїздять журналісти – українські та міжнародні – щоб весь світ знав, до чого призвела російська окупація.

"Буча, Маріуполь, тепер, на жаль, Ізюм... Росія всюди залишає по собі смерть. І повинна за це відповідати. Світ повинен притягнути Росію до реальної відповідальності за цю війну. Зробимо все для цього", – написав Володимир Зеленський.

UaKb1LfGncmZxOoNXZqb_43CP.jpg

bL5tvgjY28B6yTKdzBqwpP91d.jpg

Відео, на якому видно це стихійне кладовище, виставляли раніше ще самі російські окупанти. Про це розповів уповноважений з питань осіб, які зникли безвісти Олег Котенко:

"Ми розуміли, що потрібно це місце розшукати після того, як ми деокупуємо цю територію. Ми так і знайшли це поховання. Але ми не знали, що там будуть поховання інші якісь".

На фото і відео з місця захоронення видно, що могили робилися нашвидкуруч, замість надписів – лише номери. Де-не-де є прізвища, але більшість – це номери.

"Коли були обстріли, коли вони захоплювали Ізюм, вони дуже обстрілювали місто, і люди помирали прямо на вулицях. Ритуальні служби не знали, що це за люди, але вони їх брали та ховали на цьому цвинтарі. І десь є реєстр, у якому, я думаю, вони нам підказуватимуть, де вони взяли це тіло для поховання. Ми зараз працюємо над цим, і я думаю, що ми ці списки знайдемо і ми розумітимемо, що це за людина, чому йому було присвоєно номер, а не прізвище. Але є там і прізвища, а ще там є вінки, і дата загибелі там також є на деяких. Більшість, я думаю, загинули під обстрілами, ми за датами це вже зрозуміли: люди загинули, коли вони били з артилерії містом". – розказує уповноважений з питань осіб, які зникли безвісти.

VM6zDu2iCV_OYND2HylrNjyOr.jpg

eK82jvr_8J59LbF9PqSyX2P5n.jpg

Наразі точна кількість загиблих невідома, тому що ведуться процесуальні дії, але приблизно на цьому цвинтарі знаходиться понад 400 тіл людей.

Таку цифру вперше назвав в етері інформаційного телемарафону радник Міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

Він зазначив, що буде проведена ексгумація цих тіл, як це було в Бучі, а також встановити обставини загибелі кожної людини.

nqKGf7AjcIGlWWJfKfthza9Ix.jpg

D-9QUxyAgyQtdhrJJK2f-ZlJj.jpg

Антон Геращенко також повідомив, що в Ізюмі в руїнах лежать житлові будинки і з-під завалів лише одного з таких будинків дістали тіла 47 людей.

"Це триповерховий будинок, в якому внаслідок влучення російської авіаційної бомби обрушилися два під'їзди. За словами місцевих жителів, коли під окупацією росіян їм доручили розбирати завали, там дістали 47 тіл загиблих", - сказав Геращенко.

Він припустив, що загальна кількість загиблих в Ізюмі під час окупації російських військ може становити близько тисячі осіб.

"І це буде більше, ніж у Бучі, вдвічі. Звичайно, все перевірятимемо", - підкреслив Геращенко.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися