Окупанти «воювали» навіть у бібліотеках із книжками: міністр культури України приїхав до Харківщини

Рашисти виставляли стенди лише з російською літературою.

Культурні заклади населених пунктів Харківщини, які були під тимчасовою "владою" російських окупантів, також зазнали значних втрат та пошкоджень. Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в межах робочої поїздки на Харківщину відвідав деокуповані території та оцінив масштаби руйнувань.

Так, у центральній бібліотеці Балаклії окупанти підготували до знищення майже усі книжки, написані українською мовою. Замість них розмістили стенди з російськомовними авторами.

"Війна із українськими книжками, українською культурою –  це свідчення справжніх намірів росіян, це їхні шляхи до знищення самоідентифікації  українського міста, українського духу", - сказав Олександр Ткаченко.

Музична школа для дітей Балаклії була "переобладнана" в госпіталь для поранених російських військових. Окупанти мародерили у краєзнавчому музеї і будинку культури. Будівлі були також частково пошкоджені обстрілами.

Ізюм найбільше постраждав від обстрілів рашистів, там центральна частина міста зруйнована на 80%, а будівлі культурних закладів пошкоджені снарядами майже всі.

З артилерії били по краєзнавчому музею, музичній школі, культурно-дозвільному комплексу "Спартак" та центральній міській й дитячій бібліотеці. Підходи до будівлі Ізюмської художньої школи імені С.І. Васильківського рашисти закрили колючим дротом.

У Палаці молоді та підлітків "Залізничник" окупанти облаштували казарму, на верхніх поверхах росіяни обладнали вогневі укріплення, а у підвалі – катівню. Усе майно закладу культури пограбовано, знищені актові зали та зали для репетицій і тренувань.

"Враження гнітючі – жах. Я був у різних містах, але такої кількості руйнувань, як в Ізюмі, я ще не бачив. Тут, безперечно, відновлювати й відновлювати, але крім закладів культури потрібно відновити спочатку життя. Зі свого боку будемо намагатися робити все можливе", - зазначив Олександр Ткаченко.

Деякі будівлі необхідно відремонтувати до настання холодів, тому Міністр культури та інформаційної політики України доручив місцевій владі сформувати список нагальних потреб.

Також він передав Балаклійській та Ізюмській громадам сучасні українські книжки.

"Сьогодні ми отримали основну задачу – швидко описати й подати основні потреби до Мінкульту, щоб разом якомога швидше мати можливість відновити заклади культури. Найважливіше на сьогодні - це підготувати всі необхідні заклади до зимового сезону, тому працюємо швидко у співпраці з місцевою владою", - наголосила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська.

picture

picture

picture

picture

picture

picture

picture

picture

picture

picture

picture

picture

picture

picture

picture



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися