В Мінцифрі розповіли, чому після вимкнення струму зникають інтернет і мобільний зв'язок

Ресурс акумулятора вежі невеликий.

Зараз під час частих відключень світла українцям все більше важливо користуватися безперебійним інтернетом – для роботи та отримання важливої інформації про "повітряну тривогу", обстріли та інші новини, важливо зв’язатися з рідними. В інтерв’ю "Економічній правді" міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, чому ж під час вимкнення світла не працює інтернет та мобільний зв’язок, інформують "Коментарі. Харків".

— Є дві причини. Перша – коли вимикається світло, живлення на вежу теж не подається і працює акумулятор. Ресурс акумулятора – умовно чотири години.

Для повної зарядки акумулятора, залежно від типу, треба до 24 годин.

Якщо відключення за принципом чотири на чотири (години – ЕП), то до наступного циклу акумулятор заряджається максимум на 50%, потім на 30%. Через добу він заряджений лише на 10%. Коли вчергове вимикається світло, то він ще пропрацює на ці 10% і "вмирає". Друга причина – у наявності доступу.

Мережі будуються з розрахунку на те, скільки на конкретній площі одночасно буде користувачів і який об’єм контенту вони споживатимуть.

При цьому в розрахунках береться до уваги те, що частина людей буде користуватися інтернетом через wi-fi. Коли вони раптово втрачають доступ до wi-fi через відключення електроенергії, то всі намагаються зайти в мобільну мережу, яка має обмежену ширину смуги. Це частотний діапазон, який дозволяє пропустити певний обсяг інформації. Туди більше не вміститься.

Як це виглядає? Ширина смуги вміщає в себе Х мегабіт одночасного входження трафіку, який генерують користувачі. Коли вони заповнять пропускну здатність частотного діапазону, інші не зможуть зайти. Чим більше користувачів зайшло в мережу з великим споживанням, тим швидше заповнюється ця смуга. Мережа працездатна, але її ресурс не може всіх задовольнити.

— Іноді буває так, що зв'язок є, а інтернету немає.

— На базовій станції зазвичай встановлені три різні технології. Перша, яку ми з вами застали, це edge або 2G. Вона здатна пропустити тільки текстові повідомлення короткого змісту, але дозволяє робити голосові дзвінки.

Далі – технологія 3G. Вона дозволяє передавати невеликий обсяг інформації, наприклад картинки та відео низької якості. З 2020 року по всій Україні, а у великих містах з 2018 року, запрацювала технологія 4G.

Базова станція з одним акумулятором живить кілька антен, які надають різні послуги. Першими "вмирають" антени з 4G, бо вони найбільш енергетично залежні, а з 2G – останніми. Тому може бути так, що зв'язок є, а інтернету нема.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Як у Харкові працюватиме громадський транспорт на Новий рік

31 грудня та 1 січня у Харкові транспорт ходитиме за графіком.

У Харкові затвердили графік роботи наземного громадського транспорту на новорічні свята. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради. Як повідомили у Департаменті інфраструктури, 31 грудня трамваї, автобуси та тролейбуси працюватимуть до 21:30. 1 січня наземний громадський транспорт вийде на маршрути о 5:30.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися