Коригувальницю вогню по Харкову Дар’ю Кригіну взяли під варту

Коригувальницю вогню взято під варту без права внесення застави

Дар’ю Кригіну, що коригувала вогонь по Харкову, взято під варту без права внесення застави. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Суд задовольнив апеляційну скаргу прокурорів Харківської обласної прокуратури та взяв під варту без визначення розміру застави 29-річну жінку, яка обвинувачується  у несанкціонованому поширенні інформації про рух, переміщення та розміщення ЗСУ, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 3 ст. 114-2 КК України).

Як повідомлялось раніше, 29-річна уродженка м. Антрацит Луганської області, яке з 2014 року окуповано російськими військовими, Дар’я Кригіна переїхала до Харкова. За завданням російських кураторів вона передавала їм інформацію про розташування українських військових та техніки. У подальшому локації, які передавала коригувальниця вогню, піддавались ворожим оібстрілам.

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 22 грудня 2022 року задоволено клопотання прокурора про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно обвинуваченої.

Одночасно судом визначено заставу в сумі 496200 грн. Проте обласною прокуратурою було подано апеляційну скаргу на вказану ухвалу.

Прокурори у суді зазначили, що обвинувачена може залишити підконтрольну Україні територію, використовуючи сталі зв’язки з особами, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, з метою переховування від правосуддя та уникнення кримінальної відповідальності.

6 січня 2023 року Харківський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу обласної прокуратури та повністю скасував ухвалу Дзержинського районного суду м. Харкова від 22 грудня 2022 року, виніс нову ухвалу, якою призначив обвинуваченій запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави до 19 лютого 2023 року.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Жінці, що допомагала обстрілювати Харків, дали можливість вийти з СІЗО під заставу

В квітні минулого року СБУ затримала 29-річну Дар’ю Кригіну, яку підозрюють в співпраці зі спецслужбами росії.

“29-річна українка прибула до Харківської області з тимчасово окупованої території України. За завданням куратора жінка встановлювала координати розташування військової та критичної інфраструктури міста, а також місця дислокації сил і підрозділів ЗСУ та Нацгвардії України”, — тоді було сказано в повідомленні правоохоронних органів. За даними СБУ, жінка передала координати і допомогла армії рф скоригувати вогонь по освітніх, медичних, торговельних об’єктах та житлових кварталах у центрі міста. Внаслідок вказаних ракетних обстрілів є загиблі та поранені.

Під час обшуку, у Кригіної знайшли 134,05 тис. євро, 216,85 тис. дол. та 730,65 тис. рублів. Зараз в судовому реєстрі більшість ухвал, які стосуються Кригіної, є закритими.

Кригіна родом з Луганської області. В 2015 році вона закінчила Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого. Варто відзначити, що однокурсником Кригіної є заступник голови облради Богдан Мальований.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися