Румунія може долучитися до післявоєнного відновлення Харкова

У Харкові відкрили почесне консульство Румунії.

Надзвичайний і Повноважний посол Румунії в Україні Александру Віктор Мікула відвідав Харків 1 березня. Під час спілкування з керівництвом міста йшлося про напрямки подальшої двосторонньої співпраці між Харковом та Румунією в економічній, культурній та соціальній сферах. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської міської ради.

Харківський міський голова Ігор Терехов подякував румунському народу за підтримку у війні України проти росії та запропонував уряду Румунії долучитися до післявоєнної відбудови Харкова.

"Я думаю, що ваша країна може взяти участь у відновленні нашого міста. Це стосується участі у будівництві IT-кластеру, наукового парку. Ми сподіваємося, що ви підтримаєте нас у реалізації наших проєктів. Дякую вам за політичну позицію та гуманітарну підтримку у боротьбі з російською агресією", - наголосив Ігор Терехов.

За словами Александру Віктора Мікули, Румунія й надалі активно підтримуватиме Україну на її шляху до вступу в Європейський Союз.

"Сподіваємося, що таким символічним жестом, як відкриття почесного консульства у Харкові, ми змогли показати, що готові брати участь у відбудові України. Харків - героїчне місто, тому ми щасливі стати ближчими з вами. Разом із НАТО та Європейським Союзом у нас є спільне майбутнє", - зазначив посол.

Також у Харкові відкрили Почесне консульство Румунії. У заході взяли участь керівництво міста та області, державний секретар Міністерства закордонних справ України Олександр Баньков, Надзвичайний і повноважний посол Румунії в Україні Александру Віктор Мікула, а також Почесний консул Румунії в Харкові Микола Удянський.

Як зазначив Харківський міський голова Ігор Терехов, відкриття почесного  консульства - це потужний імпульс до співпраці між Харковом та Румунією. За його словами, це вже 19-те почесне консульство в місті.

"Харків - місто-герой. Наші бійці мужньо борються з ворогом, захищаючи європейські демократичні цінності. На сьогодні у нас є близько 30-ти міст-партнерів, і будемо сподіватися, що в Румунії такі теж з’являться. А відкриття почесного консульства надасть потужного імпульсу розвитку міжнародної взаємодії", - підкреслив Ігор Терехов.

У своєму вітальному слові Александру Віктор Мікула зазначив, що відкрити Почесне консульство в Харкові вирішили саме 1 березня, коли румуни відзначають свято Мерцішор.

"Для нас це свято переходу від зими до весни. Сьогодні ми залишаємо наші проблеми у минулому і бажаємо один одному здоров’я та багатства. І, таким чином, ми бажаємо процвітання, миру та благополуччя всім харків’янам та громадянам України. Сподіваємося на постійну кооперацію з партнерами у Харкові, щоб мати ще більше культурних, політичних та економічних зв‘язків між вашим містом, Україною і Румунією", - зазначив посол.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Обстріл Харківщини на 2 березня: вдвічі збільшилися атаки противника

Розпочалася триста сімдесят друга доба російського широкомасштабного вторгнення. Основні зусилля ворог зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші захисники відбили понад 170 атак противника на зазначених напрямках. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Генерального Штабу ЗСУ.

Загалом, російські окупанти завдали 14 ракетних ударів по цивільних об’єктах на Харківщині, Полтавщині та Донеччині. Є поранені серед мирного населення, пошкодженні житлові багатоповерхівки та приватні будинки. Також загарбники здійснили 21 авіаційний удар, зокрема задіяли 2 БпЛА “Шахед-136”. Ударні дрони збиті. Ворог здійснив 58 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Рівень загрози завдання російськими окупантами ракетних ударів є  дуже високим по всій території України.

На Слобожанському напрямку формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Протягом доби противник обстріляв населені пункти Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Тернова, Охрімівка, Потихонове, Дворічна, та Кіндрашівка на Харківщині. Застосував БпЛА з бойовим навантаженням неподалік Бударок Харківської області.

У прикордонних районах Бєлгородської області, противник продовжує інженерне обладнання місцевості, встановлює протитанкові загородження.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог вів наступальні дії в районах населених пунктів Кремінна і Білогорівка Луганської області та Спірне на Донеччині. Успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Масютівка, Лиман Перший, Куп’янськ, Кислівка Харківської області.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися